Läs mer om våra medlemsförsäkringar
Hitta din närmaste avdelning, fyll i ditt postnr.
Skriv in ditt postnr
 
Bli medlem i SKPF. Läs mer här

Krav på enklare regler för bostadstillägg till pensionärer

Publicerad av: Ullacarin Tiderman
2017-04-20
Ett nytt lagförslag ska förenkla ansökan om bostadstillägg för pensionärer.
Ett nytt lagförslag ska förenkla ansökan om bostadstillägg för pensionärer.

Regeringen vill förenkla reglerna för att kunna få bostadstillägg och försörjningsstöd. Det nya lagförslaget innebär att rapportering inkomster ska ske automatiskt.

I dag sköter den enskilda pensionären kontrolluppgifterna gällande inkomst själv. Regeringen vill i stället att detta ska ske automatiskt genom att beslut om slutgiltig skatt i deklarationen rapporteras direkt från Skatteverket.
Storleken av bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstödet beräknas inte enbart av inkomst av pension, utan också genom andra inkomster och tillgångar, som exempelvis inkomst av kapital.

Men när varje enskild pensionär själva rapporterar in förändringar av inkomst så resulterar det ofta i stor osäkerhet och ofullständiga uppgifter.
– Det ska inte vara onödig administration och krångel för den enskilda pensionären. Den här förändringen plockar bort svårbegripligt krångel, anser socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Enligt regeringen så innebär förslaget att säkerheten kring uppgifterna blir bättre och att det därmed innebär en större andel korrekt utbetalade bostadstillägg.
Förslaget skulle också göra det enklare för den enskilde pensionär att förstå och stämma av olika uppgifter om kapitalinkomster som ligger till grund för bostadstillägget.
Förslaget beräknas träda i kraft 1 januari 2018.