Läs mer om våra medlemsförsäkringar
Hitta din närmaste avdelning, fyll i ditt postnr.
Skriv in ditt postnr
 
Bli medlem i SKPF. Läs mer här

Många tidigare kommunalare får sänkt tjänstepension

Publicerad av: Ullacarin Tiderman
2018-01-16

De kan tappa som mest 800 – 1 000 kronor per månad under 2018 på grund av avtalets konstruktion.
– Att det kunde hända kände vi till, men att det skulle bli en så stor effekt som det blir nästa år det var förvånande. Det hade vi inte förstått, säger Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård till tidningen Kommunalarbetaren.

Samtidigt har Kommunals ordförande Tobias Baudin i en intervju sagt att avtalet måste förhandlas om.
– Vi kommer att ta upp frågan på nytt med vår motpart SKL och kräva en förändring, sa Baudin i en skriftlig kommentar till TT.
De som drabbas berör pensionärer som arbetat fram till 1997 i kommuner, landsting och Svenska kyrkan och som omfattas av det gamla tjänstepensionsavtalet PA-KL. Det är framför allt personer födda 1937 eller tidigare som berörs
En del yngre pensionärer som när avtalet upphörde 1997 var sjuka eller hade förtidspension kan också bli berörda. Sammanlagt rör det sig om cirka 150 000 pensionärer som kan drabbas. Det gäller både arbetare, tjänstemän och akademiker.

En mer glädjande nyhet gäller vissa av dem som hade förtidspension på deltid under det gamla PA-KL-avtalet. Som det var konstruerat tidigare fick många av dem endast ut en hundralapp per månad i tjänstepension. De ska från och med årsskiftet i stället få 1 200 kronor i månaden från tjänstepensionen, enligt Anne-Maria Carlsgård på Kommunal.
– Det gäller även dem som bara har haft den här hundralappen i många år, säger hon till Kommunalarbetaren.
Hur många som berörs av detta vet hon inte. Även här kan KPA ge bättre information.

Nyhetsbyrån TT har gjort följande räkneexempel från KPA. 
I exemplet tas inte hänsyn till den sänka pensionärsskatten, eller bostadstillägg och garantipension.

Tabell


Vart vänder jag mig?
Tjänstepensionsbolaget KPA administrerar tjänstepension för kommun-och landstingsanställda. Den som har frågor böruppmanas kontakta KPA tel: 020-65 05 00, eller fackförbundet Kommunal tel: 010-442 70 00.
Varför sänks tjänstepensionen?
Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr tjänstepensionen i just detta avtal. Denna negativa effekt har även uppstått tidigare, men då i mindre omfattning.