Läs mer om våra medlemsförsäkringar
Hitta din närmaste avdelning, fyll i ditt postnr.
Skriv in ditt postnr
 
Bli medlem i SKPF. Läs mer här

Pensionsgruppen tar fram handlingsplan för säkrare PPM

Publicerad av: Ullacarin Tiderman
2017-05-18
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

De sex partierna som står bakom pensionssystemet har enats om att ta fram en handlingsplan för att stoppa missbruket inom premiepensionen, PPM. Målet är att förhindra oseriösa aktörer och oseriös marknadsföring. Premiepensionen ska bidra till hållbara, trygga och goda pensioner för alla.

– Vi har en mycket stor samsyn i att åtgärder krävs för att säkra systemet. Pensionerna ska vara trygga och därför är det en styrka att vi är överens över blockgränserna, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen.

Pensionsgruppen har beslutat om att ta fram en handlingsplan i två delar. Det handlar dels om åtgärder som skyndsamt ska komma på plats där Pensionsmyndighetens åtgärdsprogram om 30 punkter är utgångspunkten.

I samband med detta kommer även åtgärder för att säkerställa att kapitalet placeras hållbart introduceras. Samtidigt kommer vissa av de förslag som lämnats av Premiepensionsutredningen att genomföras.

Men ytterligare åtgärder måste övervägas för att säkerställa ett system som är säkert. Därför kommer Pensionsgruppen parallellt att utreda hur premiepensionssystemet ska vara utformat i framtiden. Premiepensionen ska bidra till en trygg pension för alla.

– Det är bra att man i Pensionsgruppen nu kommit överens om ett fortsatt arbete för en trygg och hållbar premiepension, säger Per Bolund, finansmarknadsminister och ansvarig för premiepensionsfrågor i regeringen.

Pensionsgruppen består av företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.