Läs mer om våra medlemsförsäkringar
Hitta din närmaste avdelning, fyll i ditt postnr.
Skriv in ditt postnr
 
Bli medlem i SKPF. Läs mer här

Frågor och svar

 • Vad är SKPF, vem kan bli medlem?

  SKPF är en pensionärsorganisation, partipolitiskt och religiöst obunden, öppen för alla som har någon form av pension.                              

  Det finns en rad olika skäl till att gå med i  SKPF. För många är det viktigt att ta del av de sociala aktiviteterna i lokalavdelningen på orten. Avdelningarna ordnar många aktiviteter så som sociala sammankomster, utbildningar, resor mm. Möjligheten att ha förmånliga medlemsförsäkringar i Folksam är också ett vanligt skäl för medlemskap. SKPF arbetar även lokalt, regionalt och nationellt med påverkansarbete gentemot myndigheter och politiker. Förbundets tidning, Här&Nu, utkommer 6 gånger per år och är uppskattad läsning. 
   
  SKPF-medlemmar har en hel del förmåner knutna till medlemskapet utöver förmånliga försäkringar, bland annat ingår det populära förmånskortet Smart Senior i medlemskapet.
  Vårt enda krav för medlemskap är att man uppbär någon form av pension eller motsvarande. Det räcker med minsta möjliga pension. Med pension menar vi även sjukersättning, livränta eller liknande. Vi har inga andra krav för medlemskap, t ex att man inte får arbeta. Även partner/ livskamrat får bli medlem, även om denne inte uppbär någon pension.
 • Hur behåller jag medlemsförsäkringarna och blir SKPF-medlem när jag lämnar Kommunal pga pension?

  Att som medlem i Kommunal behålla försäkringsskyddet i Folksam och bli medlem i SKPF vid pensioneringen är enkelt. Så här går det till:                                                                                                                                       
         
  1. I samband med pensioneringen måste man meddela Kommunal att man vill gå ur facket på grund av pension.

  Utträde måste anmälas med e-post eller vanligt brev (ej per telefon) till Kommunals medlemscenter - medlemscenter@kommunal.se (postadresser för vanligt brev och tips på vad man bör skriva finns längst ned på sidan). Uppsägningstiden från Kommunal, vid utträde pga pension, är en månad.

  (En månad innan man fyller 65 år skickar Kommunal automatiskt ut ett brev med en fråga om man avser att gå i pension vid 65 årsdagen (se hur den blanketten ser ut som PDF här). Har man meddelat utträde i och med detta brev behöver man inte skicka in någon mer anmälan.) 

  Frågor om medlemskapet i Kommunal kan ställas till Kommunals medlemscenter, telefon 010-442 70 00.


  2. Två veckor efter utträdesdatumet från Kommunal får man ett brev som bekräftar utträdet

  I brevet, som har både SKPF och Kommunal som avsändare (brevet går att läsa som PDF här), finns även en inträdesblankett till SKPF och informationsbroschyrer från SKPF och Folksam.


  3. Bli medlem i SKPF

  Anmäl SKPF-medlemskap genom att fylla i inträdesblanketten och skicka till SKPF - eller anmäl medlemskap direkt på hemsidan: skpf.se/medlem. Någon dryg vecka efter att man anmält medlemskap i SKPF får man ett SKPF-medlemskort och avi på medlemsavgiften, som ligger mellan 120 - 210 kr per år beroende på var man bor (exakta medlemsavgifter för lokalavdelningarna finns på skpf.se/avdelningar).


  4. Ett par veckor efter att man lämnat Kommunal skickar Folksam automatiskt ut erbjudanden om fortsatt försäkringsskydd vad gäller hemförsäkring, olycksfall och eventuella tilläggsförsäkringar.

  I försändelsen från Folksam ligger försäkringsbrev och avier - är man nöjd med de försäkringar som erbjuds så betalar man avierna och försäkringsskyddet i Folksam fortsätter, men nu som medlemsförsäkringar genom SKPF istället för Kommunal. Övergången mellan Kommunals och SKPF:s medlemsförsäkringar är utformad för att förhindra ett glapp i försäkringsskyddet. Mer information om hela SKPF:s utbud av medlemsförsäkringar finns på folksam.se/forbund/skpf.

  Har man frågor om försäkringarna, eller vill förändra något, kontaktar man Folksams kundtjänst på tfn 0771-950 950.


  Utträdesansökan till Kommunal:

  Skriv så här: ”Härmed begär jag utträde ur facket och akassan pga pension per den 20XX-XX-XX” (den sista i den månad du vill gå ur).

  Skriv under med namn och personnummer och skicka till:

  e-post: medlemscenter@kommunal.se


  Eller med vanlig post till Medlemscenter i Sundsvall eller Malmö:

  Kommunals Medlemscenter Sundsvall
  Box 753
  851 22 Sundsvall

  Gäller Stockholm, Uppsala, Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten.
   
  eller
   
  Kommunals Medlemscenter Malmö
  Box 546
  201 25 Malmö

  Gäller Gotland, Sörmland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne, Halland, Väst, Älvsborg, Skaraborg.
 • Hur blir man SKPF-medlem?

  Det finns flera sätt att bli SKPF-medlem på.

  Enklast är att registera medlemskap direkt via hemsidan på skpf.se/medlem.

  Man kan också skicka in sin medlemsansökan till:

  SKPF
  BOX 30088
  104 25 STOCKHOLM

  Ange namn, personnummer, adress och telefonnummer.
 • Vad kostar medlemskapet?

  För medlemskap i SKPF betalar man mellan 120 och 200 kr per år, beroende på lokalavdelning. Lokalavdelningarnas medlemsavgifter finns angivna på deras respektive avdelningssida på skpf.se/avdelningar.

  Eventuella medlemsförsäkringar betalas separat. Läs mer om medlemsförsäkringarna på folksam.se/forbund/skpf