Referat Medlemsmöte 2020-02-11

februari 2020

SKPF pensionärerna avd 11

SKPF Pensionärerna avdelning 11 samlade drygt 130 medlemmar  från Vimmerby och februarimötet i Immanuelkyrkan. Man bjöds på både underhållning av Johan och Gunilla Sigvardsson och nyttig information av brandmästare Christer Sjöstedt från Räddningstjänsten.

Johan och Gunilla spelade och sjön allt från dansbandslåtar till Elvis och från visor till läsarsånger. Duon inledde med Vikingarna och Guldbruna ögon och fick sedanpubliken att sjunga med i Pärleporten. Elvis hits tolkades av Johan i Good Luck Charm, Always On  My Mind, I Love Because och Blue Suede Shoes. Gunilla sjöng Hemlängtan av Lasse Berghagen i samband med berättelse om utvandrarna till Amerika. Paret skildrade även sin resa till Nashville och besök i RCA:s studio och Elvis Graceland. Carl Bobergs O Store Gud framfördes både på svenska och som How Great Thou Art. Duon avslutade med ett potpurri av allsångsvänliga sånger.

Brandmästare Christer Sjöstedt från Räddningstjänst föreläste på ett mycket inspirerande sätt om hur brandkåren blev Räddningstjänst. Förr släckte man bränder, idag har man fått fler och fler uppgifter och hjälper samhället med allt man kan. Organisationen med en heltidsbrandkår och resten deltidsanställda gör att man finns lokalt och ”nära där det händer” och kan vara snabbt på plats.

Det brinner lika mycket idag som förr – men inte lika stort. De flesta bränderna sker i hemmiljö. Ungefär 100 personer per år omkommer i bränder. Ju äldre desto större är risken. Nu när alla äldre ska bo hemma så länge som möjligt är det viktigt att ha bra brandskydd och tänka till för att skydda sig. Ha brandvarnare som hörs från sovrummet. Ha brandfilt och brandsläckare lättåtkomliga. Det finns hjälp att få genom Service Ellen och audionommottagningen för kontroll av brandvarnare och förstärkt brandvarnare. Christer fick svara på många frågor om laddning av batterier till mobiler, el-cyklar och elbilar och publiken tog till sig många nya insikter i säkerhetstänket.

Inget möte utan god fika och lotteridragning. Dagens vinster påminde om att Alla Hjärtans Dag närmar sig.

Ordförande Conny Rapp tackade alla för en trevlig eftermiddag och hälsade välkommen till årsmötet den 10 mars.