SKPF Boden besöker med hjärtat

Sverige runt | 7 juni 2018

När vi kliver in i den trevliga lägenheten i centrala Boden har Cristina Schylander bryggt kaffe och dukat fram vackra nästan genomskinliga kaffekoppar. På ett silverfat väntar fem runda rulltårtbitar med grädde och hallon.
– Oj, är det bara ni två. Jag trodde det skulle bli fler.

Cristina Schylander, 73, är en av de cirka 50 personer som får besök av en frivillig vän, och ingår i den besöksverksamhet som avdelning 220 i Boden driver tillsammans med Svenska kyrkan, Röda korset och Bodens kommun.

Verksamheten omfattar cirka 40 besökare som frivilligt åtagit sig att träffa någon som gärna vill ta emot besök. Orsakerna är varierande, men grunden är ofta ensamhet, att man har barn och barnbarn på annan ort eller har någon funktionsnedsättning som gör det svårt att komma ut. Hemma hos Cristina Schylander är det Kerstin Olsson, 71, som fått ett speciellt hjärterum och blivit hennes specielle besökare.

Ger guldkant i tillvaron
– Vi kan ge en guldkant i tillvaron. Vi bryter ensamhet, är lyssnande och stödjande. Men vi ger inte bara, vi får också, säger Kerstin Olsson och tittar med ett leende på Cristina.

– När man bor ensam känner man att man ha en hel del opratat, svarar Cristina Schylander.

De har känt till varandra sedan tidigare, men aldrig umgåtts. När Kerstin Olssons man gick bort efter att han vårdats fem år på ett äldreboende, ville hon gärna engagera sig – och varför inte som volontär i besöksverksamheten.

”Känns tryggt”
Cristina Schylander, som har en grav synnedsättning, klarar sig själv i hemmet men har stora svårigheter när hon ska göra inköp av olika slag. Och en längre promenad blir ofta alltför strapatsrik för att hon ska kunna genomföra den på egen hand. Särskilt denna vinter, när snödrivorna var meterhöga och framkomligheten var oförutsägbar.

– Jag vet att jag kan ringa Kerstin när som. Det känns tryggt. Och när jag går med Kerstin kan jag hålla upp huvudet och titta rakt fram. Utan henne måste jag hela tiden titta neråt för att inte stupa på näsan.

De bestämmer själva över sin tid och vad de vill göra tillsammans. Överenskommelsen gäller en till en och en halv timme per vecka. Nu har de kommit överens om att Cristina behöv er förbättra sin kondition. Målet är att klara Bodträsket runt, en särskild slinga som går som en tunga in mot staden, en avknoppning av sjön, cirka sex till sju kilometer.

Ut och går i raskt takt
I dag är konditionen urusel, berättar Cristina. Men med återkommande promenader ska de klara av sträckan till sommaren.

– Vi går ut och går i rask takt. Jag ville gärna ha någon att gåt ut och gå med. Inte besöka någon på ett äldreboende, efter fem år var jag less på det, säger Kerstin Olsson.

– En gång i värden orkade jag gå den rundan, svarar Cristina Schylander.

– Det kommer, säger Kerstin Olsson uppmuntrande.

Under det dryga år som de har träffats, sedan hösten 2016, har de även hunnit med annat. De har gått på bio, då Cristina Schylander använder en särskild kikare för att kunna se. De har gjort bilutflykter och Cristina har följt med till Kerstins sommarstuga i Legoträsk. De har även gjort en tur till Västerbottenost i Burträsk.

– Vad jag har det bra, fy fasen! Jag gör som jag vill, så länge man får vara frisk, säger Kerstin Olsson.

– Så kan jag också känna, nickar Cristina Schylander.


FAKTA: Besöksverksamhet Boden

• Under 2016 gjorde SKPF Boden 2020 besök, totalt 5 590 timmar. Verksamheten får bidrag från kommunen med 50 000 kronor per år som går till omkostnader. Besöken sker frivilligt och är gratis. De som utför besöksverksamheten får utbildning i frivilligt socialt arbete och får avlägga tystnadslöfte.

• Besökaren är främst en samtalspartner men kan också vara ett socialt sällskap utanför hemmet.

• De som får besök bor både i egna hem och på äldreboenden. Verksamheten ersätter inte hemtjänst eller annan omsorgsverksamhet.