Medlemsmötet 22/9

| 25 september 2021

Möte

Så kunde då ett åttiotal seniorer i SKPF:s avd. 58, Skellefteå, äntligen få möjligt att samlas till ett efterlängtat medlemsmöte onsdag den 22 september i Arkens lokaler, i Skellefteå. På programmet stod förutom information från styrelsen besök av två gäster, David Haarala från Räddningstjänsten och Sanna Bäckström, från Northvolt.
Ordförande Lars Norman hälsade medlemmar och gäster välkomna och framförde nog vad många tänkte, så trevligt att kunna träffas igen. Styrelsen berättade lite om de aktiviteter som trots allt har kunnat genomföras samt om kommande aktiviteter under hösten samt planering för 2022.

1 David Haarala,             Räddningstjänsten

David Haarala, Räddningstjänsten började sin information med en historisk tillbakablick om Brandkåren/Räddningstjänstens utveckling från starten i slutet på 1800-talet, då Skellefteå var nära att brinna upp i likhet med Umeå och Sundsvall, fram till dagens datum. Räddningstjänsten består idag av 40 heltidsbrandmän samt ca 145 deltidsbrandmän det finns även ett Skogsvärn som kan hjälpa till vid större skogsbränder. Räddningstjänsten får ca 800 larm/år. Vanligast uppstår bränder runt köksspisen. Andra ställen med brandrisk är laddare för datorer och telefoner och värmeljus som står tätt tillsamman. Bor man i villa och har en braskamin så tänk på att dessa inte är avsedda för att elda mer 2–3 kg per timme. Bor man i en lägenhet så gå inte ut i ett rökfyllt trapphusmutan stäng dörren och invänta hjälp. Något man bör ha som skydd och hjälp vid brand är brandvarnare, handbrandsläckare och en brandfilt.

1   Sanna Bäckström, Northvolt

 

Nästa gäst, Sanna Bäckström, kommunikatör för Northvolt Ett. Hon berättade hur Northvolts grundare Peter Carlsson och ”medgrundare” drömmer om att bygga världens grönaste batterifabrik. Man bedömer att efterfrågan på batterier kommer att öka väldigt snabbt fram till år 2030 då efterfrågan kan ha tiodubblats. Det som framhålls som unikt för Northvolt som batteritillverkare är tre saker, -all produktion sker med grön energi, -etiska inköp av material från gruva till battericell i egen regi, -närhet till sina kunder, som finns i Europa,
Northvolts största sammanarbetspartner är Wolksvagen, BMV och Volvo. Fas 1 av produktionen skall starta upp under 2021. De byggnader man kan se idag utgör ungefär 1/3 del av den slutresultatet, fabriken kommer att täcka ca 100 ha. Produktionen på Northvolt Ett ute på Bergsbyns Industriområde har idag ca 400 anställda i produktionen från 47 nationer. För att klara råvaruförsörjningen kommer i framtiden 50% att utgöras av återvunnit material kallat Revolt. Varför man valde Skellefteå för Northvolt Ett, var bl a tillgång till grön energi, ett utmärkt industriområde, bra transportmöjligheter både till lands och sjös och en kommun som ville vara med i utvecklingen. Northvolt Ett skall vara i full produktion om ca 3 år i nuvarande utformning och 2025-2026 skall det vara helt utbyggt med ca 3000 anställda. Medlemsmötet avslutades med kaffe och smörgås i restaurang Arken.

 

Text Christer Johansson Foto Lars Norman