Reportage från Distriktets resa Den Gyllne Omvägen

| 19 september 2022

Flerdagsresa 15-19 augusti till Östersund o Norge

SKPF resa till Östersund o den Gyllne omvägen

1

Ett gäng SKPF pensionärer från Västerbotten på bussresa till Östersund och Norge

Den 15–19 aug äntrade medlemmar från SKPF:s Västerbottensdistrikt
bussen för en resa till Östersund-Åre och Den Gyllne Omvägen i Norge.
Resan startade måndag i ett strålande väder med en trevlig en resa via Ullånger- Sollefteå och landade i Östersund där vi checkade in på hotell Best Western gamla teatern
där vi serverades en väl smakande middag.
Tisdag var det avfärd för att på förmiddagen besök på Wilhelm Pettersson Bergers drömhem Sommarhagen, där vi fick en utmärkt guidning om hans musik och liv som hade anknytning till vårt län via Burträsk och Umeå.
På eftermiddagen var det dags för besök på Östersunds nya ångbryggeri ett av Sveriges mest prisbelönta mikrobryggeri där ägarna gav oss en inblick i hur det går till att brygga öl, besöket avslutades med en öl provning därefter åter till hotellet där en god middag intogs.
Efter frukost på onsdag var det avfärd mot Åre där det första stoppet var på Åre chokladfabrik som är kända i hela landet för sina handgjorda praliner, tryfflar och kolor, där vi fick en provsmakning och en inblick i deras tillverkning samt möjlighet att handla av deras godsaker.
Dagens lunch intogs på Buustamons fjällgård som ligger en bit upp på Åreskutan. Det är ett genuint och charmigt fjällhotell vars kök inspireras av de jämtländska råvarorna. Efter lunchen väntade en snapsprovning i deras bränneri, som är ett av Sveriges minsta. Resan fortsätter via Duved med besök i Åre Glashytta där vi fick en visning i konsten att blåsa glas
och möjlighet att köpa av deras vackra alster. Resan fortsatte vidare över norska gränsen och vi kom in i Tröndelag. Vårt mål var Stiklestad, känt som slagfältet där vikingakonungen Olav Haraldsson, Olav den helige, föll 1030. Detta blev starten till genombrottet för kristendomen i Norge och där fick vi en guidad historisk visning. Efter en lång och händelserik dag serverades det en utmärkt middag på vårt hotell Scandic Stiklestad i Verdal
På torsdag efter frukost styrdes kosan till halvön Inderöy där en guide visar oss runt längs vägen som kallas Den Gyldne Omvei. Den Gyldne Omvei är ett lokalt kooperativ som uppstod på 90-talet. Detta efter ett gäng lokala företag med gemensamma intressen bestämde sig för att jobba ihop. Målet är att erbjuda bästa möjliga kvalitet på upplevelserna som halvön erbjuder. Vi besöker konsthantverkare, gårdsbutiker, gallerier och en skulpturpark. Lunchen som bestod av traditionsenlig soppa som bjuds till högtidliga tillfällen intogs på restaurang Öyna i en härlig miljö med en vidunderlig utsikt i det vackra naturlandskapet. Framåt eftermiddagen går färden tillbaka till Sverige och Åre Fjällgård för inkvartering och en gemensam middag.
Efter en tidig frukost på fredag morgon styrs färden norrut via Dorotea där en mycket välsmakande lunch intogs och färden gick vidare mot Västerbotten. Efter en händelserik och intressant vecka tyckte alla resenärer det var skönt att komma hem.
SKPF distrikt Västerbotten tackar Reseproducenten i Skellefteå som hade producerat resan
och alla besök samt bussföretaget Artic Bus och dess chaufför Nils Vestergård som med trygghet och stor skicklighet rattade busen genom delvis mycket trånga och kniviga passager, han bjöd dessutom på intressant information om platser som vi passerade.

Text; Christer                    Foto Nils

Text Christer J Foto Nils W