Småländska höglandet, avd 87

Välkommen till vår lokalavdelning i SKPF PensionärernaStyrelsen består av Lisbhet Inga-Maj,Katarina .Kent.Rolf och Mats vår e-post: smalandska_hoglandet.avd87@skpf.se

Vi i styrelsen vill önskar er en trevlig fortsättning på 2022
Lite information

Hallå! Hallå? Kopparnätet för telefoner avvecklas

Just nu ersätts traditionell fast telefoni och bredband via telejacket (ADSL) med tjänster via fiber eller mobilnäten. Här får du veta mer om utvecklingen och vad den innebär för dig som konsument.

Vad händer med det gamla, fasta telefonnätet?
Delar av det gamla fasta telefonnätet som till stora delar ägs av Telia, ersätts nu med fiber eller mobil teknik. Det innebär att Telia i vissa områden ersätter vanlig fast telefoni med lösningar via mobilnätet, och bredband via telejacket (ADSL) med fiber eller mobilt bredband.

Detta beror på att kopparnätet inte längre lever upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet.

I vissa områden kan det också vara så att du behöver vända dig till en annan operatör än Telia för att få bredband eller telefoni. Telias förändringar påverkar även teleoperatörer som hyr in sig i deras nät.

Vad har jag för rättigheter till telefoni och bredband?
Som enskild person har du ett eget ansvar att säkerställa ditt behov av bredband och telefoni. Du kan även som enskild behöva kontakta flera leverantörer.

Om det är så att ingen leverantör kan leverera telefoni eller bredband där du bor, kan du ansöka om att Post- och Telekomstyrelsen – PTS upphandlar en lösning till dig.

Har inte staten ansvar att ordna telefoni och bredband till alla?
Nej. Det är i första hand företag som ska erbjuda telefoni och bredband till hushåll och företag.

De flesta bostäder och företag kan idag få tillgång till grundläggande internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s (10 Mbit/s är en mycket låg hastighet) via trådbundna nät, mobilnät eller satellit.

Jämför olika leverantörers erbjudanden
På Telekomguiden kan du ta del av olika leverantörers erbjudanden. Jämför deras erbjudanden bland annat vad gäller prova-på-erbjudanden eller om teknisk installation ingår.

Yttre antenn kan ge bättre mottagning
Om du bor i eget hus kan en antenn monterad på huset (exempelvis en riktantenn) kan ge dig bättre täckning, både för telefoni och mobilt bredband. Sådana antenner finns att köpa hos vissa telebolag eller återförsäljare av hemelektronik. Har du funderingar kring detta, kontakta den teleoperatör du tänkt dig.

Granska avtalen
När du väljer teleoperatör – kontrollera villkoren för att säga upp dina tidigare avtal. Ofta finns en uppsägningstid och om ett avtal är bundet kan det kosta pengar att säga upp det innan avtalstiden gått ut. Säg upp avtalen skriftligt, be om en bekräftelse på uppsägningen och spara en kopia.

Trygghetslarm? Kontakta din kommun
Kontakta din kommun för att se vilken lösning de erbjuder.

smalandska_hoglandet.avd87@skpf.se
Här kan ni hyra stugor i Öland https://www.kommunal.se/stugor-pa-oland

Styrelsen/Kent

Avdelningsfakta

En givande gemenskap

  • Hos oss kan du resa, gå på kurs, njuta av kultur och träffa nya och gamla vänner!
  • Vi erbjuder trygga försäkringar genom avtal med Folksam
  • Ta del av generösa rabatter via ditt medlemskort
  • Vi arbetar för medlemmarnas intressen i alla frågor som rör pensionärslivet!
Bli medlem här

Nyheter från avd 87

Körsångare se hit /studier behövs

juni 2021 | Hoppas att vi kan starta upp i höst med vår sånggrupp Görans gäng.Sång och  musik till glädje för både deltagare och dem vi besöker på äldreboenden inom Kommunen För en omstart måste vi få flera medlemmar Läs mer här

Medlemsförmåner