Distriktets flerdagsresa till Åland

| 22 mars 2023

Resa till gammal Svensk byggd Åland

1

1

Den 1–4 juni torsdag-söndag statade sommaren för ett gäng SKPF pensionärer från Västerbotten som reste i väg som bygdens lag på en bussresa till Åland. Färden gick längs E4 med stopp för fika och lunch efter vägen till Grisslehamn där väntade m/s Eckerö där en välsmakande middag serverades under överfarten till Eckerö och Mariehamn på Åland till hotell Aldon. Hotellet ligger centralt och härifrån är det nära för besök till bl.a. Sjöfartsmuseet och segelfartyget Pommern till centrum är den ca 15 minuters promenad.
Efter en god hotellfrukost på fredag så mötte en kunnig lokal guide upp som tog med oss på besök till södra Mariehamn, vidare till Mariehamns äldre delar med sina tidstypiska hus från början av 1900 talet där fler hade ritats av Ålands 1 kvinnliga arkitekt. Efter gemensam välsmakande lunch så bar färden av mot Bommersunds fästning som byggdes av Ryssland efter att både Åland och Finland blivit ryskt efter kriget 1808–1809, fästning bestod till 1854 där ett nytt krig stod mellan Ryssland och England o Frankrike som varade i 3 dagar där Ryssland förlorade vilket skulle bli Ålands sista krig efter freden demilitariserades Åland.
Därefter bar färden åter till hotellet för en gemensam middag på restaurangbåten F.P. von Knorring. Lördag bjöd på besök på Jan Karlssongården som är ett friluftsmuseum som ger en bild av hur en åländsk gård kunde se ut på 1800 talet. Färden gick vidare mot Kastelholms slott som grundades på 1300 talet, slottet hade sin storhetstid under Gustav Vasa och hans söner då Finland och Åland var en del av svenska riket: Under senare delen av 1500 talet så satt både Erik den 14:e och hans hustru Karin Månsdotter fången, näste stopp blev den medeltida Finnströms stenkyrka där de äldsta delarna härstammar från 1200 talet, dagen avslutades med en gemensam middag på hotellet.
Under 2 dagar har vi fått lära oss av vår kunniga lokala guide inte bara fått lära oss mycket om Ålands spännande historia utan även hur mycket Åland och Sverige har hört ihop genom tiderna. Åland är idag enspråkigt med svenska språket.
Efter en tidig söndagsmorgon med en stor sjöfrukost på m/s Eckerö startade återfärd till Grisslehamn och vidare norrut till Umeå och Skellefteå.
Hela resan hade producerats av Lind Tors och färden skedde med Artic Bus och dess chaufför Ronny Lindgren som med stor trygghet och skicklighet rattade busen genom delvis mycket trånga och kniviga passager.

Text Christer Johansson Foto Christer Johansson