Bussutfärd den 28 maj

april 2019

Vårens bussutflykt startade tidigt tisdagen den 28 maj.

Vi samlades vid Sommarlust och reseledaren Leila Jönsson hälsade alla hjärtligt välkomna.

Dagens första besök blev Svarta Bergen utanför Lönsboda. Där började vi med en god efterlängtad förmiddagsfika. Därefter fick vi en mycket intressant guidad visning av stenbrottet och diabasen. Många frågor kom fram och vår mycket kunnige guide besvarade dessa på ett helt fantastigt sätt.

Guiden berättade på ett mycket fängslande sätt, det var så spännande att man nästan väntade på att höra sprängladdningarna detonera. Miljön var sådan att man fick en känsla av att arbetat i stenbrottet bara tog en paus för att arbetarna skulle äta upp sina medhavda smörgåsar. Visst fick man en uppfattning om det slitsamma arbetet i stenbrottet, men jag tror inte att vi kom i närheten av hur hårt och slitsamt det i verkligheten var. Här kunde vi stannat länge, så intressant var det.

Färden gick vidare mot Växjö till Svenska Emigrantinstitutet. Vi besökte Utvandrarnas Hus. Här fick vi en guidad genomgång om den massiva utvandringen som skedde under senare delen av 1800-talet och in på 1900-talets början. Guiden berättade att det var ungefär 1.5 miljoner svenskar som flyttade till främst USA. Drömmen om Amerika och Mobergsrummet var verkligen värt att besöka.

Vi lämnade denna historiska del av vårt land och promenerade bort till vårt lunchställe 4 Krogar.

Här satt vi och njöt både av den goda maten och den härliga utsikten över Växjösjön.

Resan gick vidare genom det småländska landskapet ner mot Östra Göinge, närmare bestämt Denningarums Gård norr om Östanå. Här besökte vi gårdsbutiken och det serverades kaffe med våfflor. Bättre kunde det inte bli, nu hade även solen letat sig fram genom molnen och det var riktigt skönt i solen denna eftermiddag,.

Allt roligt har ett slut och även denna dag. Vi anlände till Kristianstad där Leila tackade alla som varit med och ett stort tack till vår busschaufför. Ordförande Karl-Erik Oredsson tackade Leila för allt arbeta hon lagt ner för att få till denna fantastiska underbara dag. Karl-Erik önskade alla en härlig sommar.

 

Vid anteckningarna

Karl-Erik