Skånskt samarbete på Seniormässan

Sverige runt | 7 juni 2018

Fem avdelningar i distrikt Skåne samarbetade under tre dagar på Seniormässan i Malmö i slutet av april. Ett trevligt och roligt sätt att träffa seniorer från regionen och prata om frågor som SKPF pensionärerna driver och som berör äldre – särskilt nu inför valet.

Den första dagen var SKPFs monter bemannad med delar av styrelsen från avdelning 46 i Ystad. Det var ordförande Gullbritt Adolfsson, kassör Eva Borgkvist och Bodil Andersson som är suppleant i styrelsen, som delade ut broschyrer och berättade för förbipasserande om förbundets hjärtefrågor.

– Många vet inte vad SKPF står för och många är ovetande om att det finns flera pensionärsorganisationer. Men de stannar gärna till och pratar en stund, säger Gullbritt Adolfsson.

Avdelning 46, Ystad omfattar fem kommuner och har 1 580 medlemmar. Här efterfrågar man lite bättre vägledning från distriktet, fler utbildningar och kurser – hur ska man leda arbetet i olika kommuner för att exempelvis förbättra arbetet i KPR och LPR (pensionärsråd i kommun och landsting/region)? Och hur gör man när det inte finns någon aktiv medlem i en kommun?

– Visst. Det är klart att man utgår från lokala frågor, men hur gör man sedan? Hur påverkar man och driver sina frågor framgångsrikt? Det skulle vara bra att gå igenom, tycker Gullbritt Adolfsson.

”Bara att sätta igång cirkel”
Avdelningens egna aktiviteter har tagit paus för sommaruppehåll, men under vår och höst hade man bland annat en studiecirkel om Äldre i trafiken, man träffades och spelde canasta och bridge. Det finns grupper för line dance, seniordans och körsång. Den som har lust att göra något anmäler till styrelsen och så är det bara att sätta igång en cirkel.

– Ja, och så har vi stavgång och kamratträffar varannan vecka, vi går och fikar och grillar, promenerar eller går ut i skogen, säger Bodil Andersson.

Alla medlemmar välkomna
Gemensamt för alla är två medlemsmöten höst och vår. Till dessa träffar är alla medlemmar välkomna. Styrelsen åker även ut och informerar medlemmar från avdelningens två klubbar, Sjöbo och Skurup. Styrelsen försöker även att engagera medlemmar på andra orter som Simrishamn och Tomelilla.

– Det bästa är om vi har någon medlem som är aktiv då kan vi få igång aktiveter på orten. Och då brukar vi också åka ut på informationsmöten. Förr hade vi ett medlemsmöte i månaden, men det fungerade inte, säger Gullbritt Adolfsson.

– Det är en jättetrevlig avdelning och härliga medlemmar. Vi arrangerar själva resor. Och när vi arrangerade resan ”Ut i det blå”, som är en heldagsutflykt till Danmark blev bussen full redan klockan 11, säger Eva Borgkvist.

Avslutar med grillfest
Vårens resa gick därför i retur för att så många som möjligt skulle få möjlighet att följa med. Vid detta tillfälle står Eva Borgkvist hemma vid diskbänken och brer 60 tunnbrödsrullar till varje busstur för kaffepausen efter vägen.

– Sedan har vi öppet hus första onsdagen i varje månad på expeditionen. Då bjuder vi på gott fika och pålägg.

Varje år innan sommaruppehållet har man också en grillfest, som en trevlig avslutning på vårens aktiviteter.

Övriga avdelningar som deltog på Seniormässan i Malmö var Malmö avdelning 10, Ängelholm avdelning 52, Landskrona avdelning 64 och Lund avdelning 24.

April 2018