Bussutflykt till Huseby och Åsnens nationalpark med SKPF

| 30 maj 2019

Den 29 maj begav sig 51 resenärer ut på en dagsutflykt runt sjön Åsnen och dess sevärdheter.

De flesta av deltagarna på denna resa har läst en studiecirkel om Huseby, Åsnens nationalpark och sångerskan Christina Nilsson. Våra studiecirklar brukar leda till en resa för att kunna se det vi läst om i verkligheten.

Redan på bussen i Växjö fick vi med oss en guide som berättade om Christina Nilsson och färden ställdes mot Snugge, torpet där Christina föddes. Det är Christina Nilssons släktförening som vårdar och guidar Snugge. Det var en vacker plats med utsikt mot sjön. Här fick vi höra den fantastiska askungesagan om torparflickan som blev en världsberömd operastjärna. Vid blev också serverade bussfika  i Snugges trädgård.

Nästa stopp på vår resa blev Huseby Bruk. Här blev i guidade runt i slottet, där tiden stått stilla sedan länge. Vi vandrade runt och såg flera av de fina rummen med dess tavlor och möbler. Det kändes nästan så man väntade sig att få möta Florence Stephens i något av rummen. Vi fick se matsalar, festsalar, rum för kungliga gäster och barnkammaren där de tre systrarna Florence, Maggie och Mary bodde. Här slutade också Florence sina dagar. Här hade vi kunnat gå runt länge för det finns så otroligt mycket att titta på

Trollberget i Åsnens nationalpark stod näst på tur. Här gick vi en promenad i en underbar natur som i dag visade sig från sin allra bästa sida. Solen strilade ner mellan löven på trädens kronor och himlen var blå med små vita molntussar. Vid berget mötte vi på “trollet”som berättade för oss om bergets historia. Promenaden fortsatte ner till Åsnen och rastplatsen där. Den gjordes i ordning till invigningen av nationalparken som var för precis ett år sedan.

Klockan halv två skulle vi äta lunch på Getnö gård som också är en vacker plats vid Åsnens strand. Det är en gård med anor sedan 1300-talet. Här kan man hyra stugor, fiska och bli guidade i naturen. Trevlig miljö med god mat och en eldsjäl till ägare som berättade om verksamheten för oss.

Så gick färden på små vägar i ett vackert småländsk landskap fram till Urshult. Här blev det ett stopp vid Ljushuset. Ett företag som tillverkar och säljer ljus. Det var många av oss som gjorde något inköp där.

Genom det som en gång var ett stort distrikt för fruktodling färdades vi sedan. Det finns en del odlare kvar med i betydligt mindre skala.

Eftermiddagskaffe måste man ju ha och det intogs på Amys Café  på Mjölknabben beläget vid Åsnens strand. Här njöt vi av både utsikt och goda kakor.

Nu återstod bara sista delen av hemresan och här lämnades information om kommande resor som SKPF har framåt

Ett tack till vår researrangör Ingvar och vår chaufför Jari uttalades innan vi var tillbaka i Växjö efter en innehållsrik och trevlig dag.