Fäbodstig i Troléns fotspår

| 28 juli 2023

Vandring i vacker kultur- och naturmiljö mellan Vålberg och Hackmora den 27 juni.

Den 27 juni var vi några som möttes på parkeringen i byn Vålberg för att sedan tillsammans vandra i Troléns fotspår. Vid huset intill parkeringen kunde man även låna kartor på vandringsleden. Kartan visade den långa leden, till Hackmora och tillbaka på 6 km, men även en kortare på 4 km.

Det var en varm solig dag, men i skogen var det svalt och skönt. För några av oss så var det första gången som vi vandrade de 6 kilometerna som gick genom skog, myr och jordbruksbygd. Några hade gått där förut och kunde berätta för oss andra om de olika spännande kulturella inslagen längs vägen. De valde även ut helt fantastiska vackra platser där vi kunde sitta ner och inta det medhavda fikat. Första fikapausen blev högt upp med en fantastisk utsikt över bergen och en sjö nere i dalgången. Andra fikapausen gjordes vid vattnet intill en myr, där såg vi även lite hjortronkart. I närheten av jordbruksbygden såg vi även olika blommor, bland annat låga orkidéer.

Under vandringen blev det inte enbart stopp för fikapaus, det blev även flera stopp med spännande kulturella och vackra naturmiljöer som bland annat kolmila, kolarkoja, torvhässja och en torvlada. Det var informationsplanscher uppsatta längs hela vägen som berättade bygdens historia.