Debattartikel i Altinget: Ge 57:orna ränta på återbetalningen

Äldrepolitik | 18 januari 2024

Idag 18/1 skriver vi en debattartikel i Altinget om den fortsatta hanteringen av årskull 1957, som kommit rejält i kläm när pensionsåldern höjdes. Det är bra att årskull 1957 ska få tillbaka den felaktiga skatt de har betalat till följd av misstag i lagstiftningsarbetet. Men en stor brist i regeringens förslag om återbetalning är att inga informationsinsatser ska göras, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna tillsammans med Eva Eriksson, SPF Seniorerna.

Förra året fick årskullen född 1957 betala flera tusen kronor mer i skatt än vad de skulle ha gjort.

Under förra året tvingades alla personer födda år 1957, cirka 110 000 personer, betala högre skatt än vad de borde. Det handlar om cirka 2 000 kronor mer i skatt varje månad för en vanlig pensionär och cirka 3 000 kronor i månaden om man fortfarande arbetar.

Misstag i lagstiftningsarbetet
Bakgrunden till detta är flera misstag i lagstiftningsarbetet för höjda åldersgränser i pensionssystemet och kringliggande system. Första årskullen att omfattas av pensionsåldershöjningarna från 65 till 66 år är födda 1958. Ingen född tidigare än så skulle påverkas, vilket har kommunicerats sedan 2017. Men trots det höjdes åldern för det förhöjda grundavdraget, lägre skatt på pensionsinkomster, också för födda 1957.

Resultatet blev att 57:orna under 2023 betraktades som pensionärer i alla trygghetssystem förutom i skattessystemet, och fick därmed en högre skatt under hela 2023. Beslutet om att de, tvärtemot tidigare besked, skulle komma att beröras av åldershöjningen enbart i skattehänseende kom väldigt sent. Informationen var också bristfällig, vilket försvårade för berörda att ta medvetna beslut om sin ekonomi.

Här kan du läsa debattartikeln på Altinget