Nya siffror bekräftar: Trygghetspensionen behövs

Pension | 1 juni 2023

Betydligt fler äldre har kunnat få sjukersättning sedan den nya Trygghetspensionen infördes i höstas, enligt nya siffror. ”Det är tydligt att reformen behövs för alla de som slitit ut sig i förtid på jobbet”, kommenterar SKPF:s Liza di Paolo-Sandberg. 

Trygghetspensionen infördes i september 2022 för att underlätta för personer över 60 år att få sjukersättning om de inte längre kan arbeta. Nu när Försäkringskassan, på uppdrag av regeringen, gjort en första analys av reformen står det klart av den fått effekt. Nästan dubbelt så många ärenden om sjukersättning har beviljats i åldersgruppen efter lagändringen, jämfört med före. Ökningen av beviljade ärenden syns särskilt bland de som haft fysiskt krävande yrken.

– Siffrorna bekräftar hur viktigt det är med den här ventilen för de som blivit utslitna på grund av bristande arbetsmiljö och tuffa arbetsvillkor, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande på SKPF Pensionärerna.

Med Trygghetspensionen slipper de som slitit ut sig under arbetslivet att ta ut sin pension i förtid för att klara sig ekonomiskt, något som är en förlustaffär i långa loppet.

– Den nya regeln har ökat den ekonomiska tryggheten i slutet av arbetslivet. Men att den ens ska behövas visar att det finns mycket mer att göra för att förbättra arbetsmiljön, framför allt i de kvinnodominerade välfärdsyrkena. Alla måste få möjlighet att orka hela vägen till pension. Det här kommer jag att lyfta när jag träffar äldreministern och arbetsmarknadsministern i nästa vecka, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Här finns Försäkringskassans analys i sin helhet.