Pengar till 57:orna väntas i sommar

Pension | 19 mars 2024

Nu är nästan allt klart när det gäller återbetalningen till årskull 1957, som förra året tvingades betala orättvist hög skatt. Enligt ett förslag som regeringen lämnat till riksdagen i dag kommer pengarna att betalas ut automatiskt från den 1 juli i år.

SKPF Pensionärerna, de andra pensionärsorganisationerna och inte minst 57:orna själva protesterade länge mot skatteorättvisan mot pensionärer födda 1957. I höstas kom så till slut regeringen med beskedet att årskullen ska kompenseras. Och nu kommer pengarna snart att betalas tillbaka till de drabbade.

– Det är en viktig seger för alla oss som tillsammans drivit på för att rätta till hafsverket som orsakade skattesmällen mot 57:orna. Vi vet att det är många som väntar på att få tillbaka sina pengar nu, säger förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Skattefritt och automatiskt – men ingen ränta
Regeringen har i dag presenterat ett lagförslag, en proposition, med bestämmelser om återbetalningen. Där framgår att Skatteverket ska handlägga kompensationen. Det kommer inte att krävas någon ansökan, utan pengarna betalas ut automatiskt via skattekontot till de cirka 110 000 personer som berörs. Återbetalningen kommer att vara skattefri. Förslaget innebär också att pensionärer som är födda 1959 inte kommer att råka ut för det som hänt årskull 1957.

Men det blir ingen ränta på pengarna för 57:orna, trots att SKPF Pensionärerna och andra organisationer krävt det. Det blir heller ingen återbetalning av de högre arbetsgivaravgifter som betalats för de 57:or som arbetade under 2023.

Ska beslutas av riksdagen
Det enda som återstår innan allt är klart är att riksdagen ska fatta beslut om lagförslaget. Det väntas ske under våren.

Läs mer om regeringens förslag här.

Här kan du läsa SKPF Pensionärernas och SPF:s gemensamma remissvar om kompensation till 57:orna.

Bilden är från manifestationen på Mynttorget i Stockholm i höstas, som arrangerades av Facebook-gruppen ”Född 57” då även vår förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg höll ett tal.