"Slå fast att ovärdig omsorg är olagligt!"

Vård och omsorg | 22 februari 2024

Det uppmanar Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF pensionärerna
, och Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal, regeringen i en debattartikel i Sydsvenskan (22/2-24). Här kan du läsa artikeln i sin helhet.

”Tuffare tag”, ”skärpta regler”, ”skärpt granskning” – beskeden om hårdare krav haglar från regeringen. Det är det som ska göra människors tillvaro tryggare och bättre.  

Men inte när det gäller äldreomsorgen. På det området visar regeringen inte alls samma vilja till skärpt lagstiftning. Istället har äldreminister Anna Tenje (M) kastat förslaget till en särskild äldreomsorgslag, som presenterades efter pandemin, i papperskorgen.  

Men de omfattande brister och den ojämlikhet som var upprinnelsen till lagförslaget finns kvar. Problemen kanske inte längre skapar svarta rubriker, men för många äldre, anhöriga och personal är de vardag. 

Det senaste året har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserat vården på särskilda boenden för äldre i alla kommuner.  

När Socialstyrelsen i höstas summerade sin enkät till alla med äldreomsorg konstaterade myndigheten att de gångna tio åren ”blivit sämre med det mesta”.  

I Kommunals senaste medlemsundersökning svarade fyra av tio i omsorgspersonalen att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig. Ett av många aktuella exempel är dalakommunen Säter där oron över att behöva dö ensam sprider sig bland äldre då kommunen dragit ner på personal som vakar i livets slutskede.  

Var människor bor avgör vilken omsorg de får. Till exempel om de får komma upp ur sängen, äta och duscha när de behöver eller om de måste vänta tills det finns en lucka i personalens schema. Eller om de får träffa en sjuksköterska eller läkare vid behov. 

En avgörande orsak till problemen är att regleringen av äldreomsorgen i socialtjänstlagen är luddig. Utredaren bakom äldreomsorgslagen slår fast att: ”det saknas i dag tydlighet om vilka grundläggande krav som äldreomsorgen ska utgå från”. Otydligheten lämnar utrymme för tolkningar och kronisk underfinansiering. 

Den nu avfärdade äldreomsorgslagens förslag på skarpare och tydliga krav är viktiga: att det ska finnas tillräckligt med personal, att äldres behov av kontinuitet, säkerhet och trygghet beaktas vid planering och organisering av verksamheten, att det ska vara möjligt att få en medicinsk bedömning av läkare och sjuksköterska dygnet runt, att cheferna ska få rätt förutsättningar och att de som bor på särskilt boende ska kunna få en fast omsorgskontakt. 

Det är rimliga minimikrav att ställa på svensk välfärd. Ändå säger regeringen nej.  

Istället är beskedet att det blir en uppdaterad socialtjänstlag, med fokus på en hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst. Det är bra, men vi ser ändå en stor fara.  

Förslaget till en uppdaterad socialtjänstlag kommer inte att räcka för att säkerställa en bättre äldreomsorg. Tvärtom är risken att rättigheterna för äldre personer försvagas och att det blir mer ojämlikt. Förslaget saknar den tydlighet och kraft som behövs för att lösa de djupgående problem som finns i dagens äldreomsorg. 

Med både äldre och omsorgspersonal bakom oss uppmanar vi regeringen att tänka om. Skärp lagkraven på äldreomsorgen. I första hand genom att införa en särskild äldreomsorgslag, och i andra hand genom att arbeta om förslaget till ny socialtjänstlag. Flera utmaningar gör att det är bråttom: 

  • I ekonomiskt pressade lägen skär kommunerna ner på sådant som ”inte står i lagen”. Det är precis det som händer runt om i landet nu. 
  • Äldreomsorgen är mitt uppe i en kris där det råder ett skriande behov av personal med rätt kompetens. Den äldre delen av befolkningen blir allt större, samtidigt som personalbristen tilltar i styrka. En bättre arbetsmiljö behövs för att fler ska välja omsorgsyrken, stanna i dem, orka arbeta heltid och jobba ända till pension. 
  • Sverige står inför ett omedelbart behov av att rusta landet för kris, och i värsta fall krig. Men revor och sprickor i fredstidens välfärd ökar riskerna för en havererad välfärd i kristider. 

Vi står redo att arbeta tillsammans med regeringen för att åstadkomma en förändring. Det är dags att slå fast att ovärdig omsorg, enorma skillnader och ständig underbemanning är olagligt. 

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna 

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal 

Här kan du läsa debattartikeln i Sydsvenskan.