ORDFÖRANDE HAR ORDET

| 9 augusti 2023

När jag skriver detta är det näst sista veckan i juli och hälsovårdsmyndigheterna uppmanar människor i flera länder att dricka mycket vätska och skydda sig från solen. Det handlar bl.a. om Italien, Cypern, Grekland och Spanien som alla väntas slå lokala värmerekord. Människor i städer och byar tvingas lämna sina bostäder som slukas av skogsbränder. Ordförande för FN:s meteorologiska organ WMO konstaterar att det extrema vädret har en tydlig påverkan på hälsan, ekosystem, energi, vattentillgång, jordbruk och ekonomi. Förutom Europa är även länder i Asien och Nord- och Sydamerika drabbade. SMHI menar i en ny rapport att även här i Sverige syns klimatförändringarna tydligt. Det kostar och kommer kosta liv för allt levande så länge ”världsledare/politiker” inte blir tuffare när det gäller att fatta beslut som motverkar denna globala förändring av klimatet.

Kriget i Ukraina som har fått omedelbara konsekvenser för människors liv och rättigheter fortsätter och även detta krig påverkar i högsta grad klimatet och miljön inte bara i Ukraina utan även i resten av världen.

En omvärldsbild. Går jag och tänker på allt detta dagar i ända? Nej, men det finns där. Jag har, när vi varit hemma i lägenheten, de senaste åren känt stor glädje över ”den fula takfläkten” min sambo satte upp för många år sedan. Tänk vad framsynt hon var! Vår balkong och vårt kök vetter söder. Balkongen har jag tidigare försett med parasoller och i år blev det gardiner för hela köksfönstret. Så, med frysklampar mot handlederna och sedan kaffe och en bok på balkongen, klarar vi oss när vi är hemma. Sedan några dagar dock har den ”svenska sommaren” slagit till med nästan 21 C på topp och mulet väder. Vi kan andas ut för den här gången.

När tidningen når er är det sensommar och hösten närmar sig med vackra löv och brittsommar får vi hoppas. Det finns alltså all anledning att ta vara på dagarna och njuta.

Ha det så gott!

Göran Nilsson