Från distriktets resa - Vildmarksvägen

| 18 september 2023

Resa

Med Vildmarksvägen som höjdpunkt !

Den 9 augusti strålade 39 SKPF-medlemmar, från Skellefteå-, Umeå- och Lyckseleområdet,
samman för en gemensam tre-dagarsresa med buss genom Vildmarksvägen.
Och det blev många fantastiska upplevelser längs den.

1 Trappstegsforsen, utflöde från Kultsjön, nära Saxnäs

Efter att både ha varit i Vilhelmina kyrkstad samt njutit av Trappstegsforsens brus
och skönhet, kom resenärerna till Fatmomakke kyrkstad.

1  Kyrkstaden

Där väntade två guider vilka engagerat berättade om hur först samer och sedan även nybyggare sedan länge haft kyrkstaden som återkommande och viktig samlingsplats. Här förälskade man sig, gifte sig, döpte barn och förrättade begravningar. Här hade man även stora fester och här skipades rättvisa.

1  Länsmansgården

Länsmansgården med gräsbevuxet tak härstammar från 1700-talet. Frälsningsarméns bönekåta från 1947 bekostades av Anna-Lisa Öst/Lapp-Lisa, och på väggen inne i Bönekåtan fanns texten till sången Barnatro. Under ledning av ena guiden stämde alla in i den välkända sången.

1  Norgefarargården i klimpfjäll

En annan fascinerande upplevelse var besöket i Norgefarargården i Klimpfjäll. Den var en lämplig anhalt för fjällböndernas handelsresor till Norge på 1800-talet. Där guidade Eva Hed och där fanns även en rikhaltig loppis samt café med gott hembakt bröd.

1  Stekenjokk-kåtan

Färden fortsatte förbi Stekenjokk till Gäddede där ett besök gjordes i Gäddede Naturrum. Där fanns bl.a. ett bildspel om djur och naturliv samt möjlighet att provkrypa i Korallgrottan vilken ligger i Frostvikens socken.
Distriktsordförande Barbro Kjellberg avtackade Gulle-Maj Norén, som varit en kompetent reseledare, samt den skickliga bussföraren, för en trevlig och innehållsrik resa. Resenärerna tackade för sig med varma applåder och skildes åt med många fina minnen i bagaget.   

Text Görel Lindahl Foto Görel Lindahl samt Hemsidor på Internet