Göta kanal, resorna den 12, 13 och 20 augusti.

| 21 augusti 2021

Flerdagsresa

 

Distrikt Västerbotten inbjöd alla medlemmar i till en sex dagars resa med en tur på Göta kanal som en av höjdpunkterna. Intresset och reslusten var så stor att tre resor, den 12, 13 och 20 augusti fulltecknades, med fyrtitalet medlemmar per resa.

Här är ett kort referat från den första resan den 12/8:

1 Vedabron

Med start från Skellefteå bar det av söderut. Framme vid Vedabron var det dags för lunch på Hotell Höga Kusten. Efter första övernattning och middag på Hotell Winn i Gävle fortsatte resan vidare med besök på Reijmyre glasbruk, som varit i drift sedan ända starten 1810! Det svåra hantverket glasblåsning imponerade verkligen och inköpen blev många.

1  Den lillaglaskulan ska bli en vacker skål.

Resan fortsatte till hotell Ekoxen i Linköping för inkvartering i tre nätter.Dag tre ägnades åt guidad rundvandring i Gamla Linköping, en mycket vacker hopflyttad och välbevarad miljö från gångna tider, men där ett femtital personer också nu bor. Man kunde besöka många små butiker med rikt varierat utbud.

1  Guider i tidstypiska kläder

Där bjöds också på kaffe och dopp på Dahlbergs Café. Ragnar Dahlberg själv berättade glada minnen från sin tid inom radio och TV, inte minst från tiden som programledare för Café Norrköping.

1 Ragnar i berättartagen

De som så ville kunde därefterb antingen nyttja egen tid i staden eller att besöka Flygvapenmuseet på Malmen, i utkanten av Linköping. Där man bland många flygplanstyper också kunde beskåda resterna av den DC 3:a som 1952 sköts ned av Sovjet och se filmen om händelsen. Vrakresterna är ett av Sveriges största museiföremål.

1 Vraket av DC 3:an

Dag fyra bjöd på en 3½ timmes färd på Göta kanal, som invigdes 1832, från slussarna vid Berg längst den vackra kanalsträckan upp till Borensberg. Under färden serverades en god lunch ombord.

1 En av slussarna vid Berg

Från Borensberg gick resan till Vadstena. Ett rundturståg med guide tog deltagarna till bl. a Slottet, Rådhuset, Sankta Birgittas kloster och Biskopshuset.

1 Lena välkomnar

Den femte dagen lämnade man Linköping för ett besök hemma hos konstnärinnan Lena Linderholm i Strängnäs. Det vackra hus där hon bor är fyllt av allehanda färgglada vackra konstföremål och tavlor. Efter lunch med underhållning fortsatte man med besök i Lenas butik i Stallarholmen. Där, i Galleri Linderholm, kunde man inhandla färggranna tyger, tavlor och keramik.

1 Lena i sin ateljé/butik

Så åkte man vidare norrut med övernattning i ”Glada Hudik”.
På resans sista dag bjöds man på mycket god lunch på Levar Hotell i Nordmaling.
Resornas deltagare uttryckte stor belåtenhet och förhoppning om liknande framtida arrangemang.

 

Text Lars Norman Foto Lars Norman