Med Vildmarksvägen som höjdpunkt

| 15 augusti 2023

Den 9 - 11 augusti gjorde medlemmar i distriktets avdelningar en bussresa genom Vildmarksvägen.


Den 9 augusti strålade 39 SKPF-medlemmar, från Skellefteå-, Umeå-, Malå/Norsjö- och Lyckseleområdet, samman för en gemensam tre-dagarsresa med buss genom Vildmarksvägen. Och det blev många fantastiska upplevelser längs den. Efter att både ha varit i Vilhelmina kyrkstad samt njutit av Trappstegsforsens brus och skönhet, kom resenärerna till Fatmomakke kyrkstad. Där väntade två guider, Embla Yngve och Carina Olofsson, vilka engagerat berättade om hur först samer och sedan även nybyggare sedan länge haft kyrkstaden som återkommande och viktig samlingsplats. Här förälskade man sig, gifte sig, döpte barn och förrättade begravningar. Här hade man även stora fester och här skipades rättvisa. Länsmansgården med gräsbevuxet tak härstammar från 1700-talet. Frälsningsarméns bönekåta från 1947 bekostades av Anna-Lisa Öst/Lapp-Lisa, och på väggen inne i Bönekåtan fanns texten till sången Barnatro. Under ledning av Embla Yngve stämde alla in i den välkända sången.

En annan fascinerande upplevelse var besöket i Norgefarargården i Klimpfjäll. Den var en lämplig anhalt för fjällböndernas handelsresor till Norge på 1800-talet. Där guidade Eva Hed och där fanns även en rikhaltig loppis samt café med gott hembakt bröd.

Färden fortsatte förbi Stekenjokk till Gäddede där ett besök gjordes i Gäddede Naturrum. Där fanns bl.a. ett bildspel om djur och naturliv samt möjlighet att provkrypa i Korallgrottan vilken ligger i Frostvikens socken.
Nästa begivenhet blev Hällsingåfallet med sitt drygt 40 meter höga fall vilket kunde beskådas ur alla vinklar. Luftfuktigheten gör det dimmigt runt fallet, men fukten passar utmärkt för vissa mossar och lavar i närheten av fallet.


På hemvägen gjordes ett besök på Ivars Bilmuséum i Hoting där ett 60-tal bilar och ungefär lika många motorcyklar kunde beskådas. Det blev en riktig nostalgitripp vid åsynen av alla gamla årgångar och rariteter. Man kunde bl.a. beundra kung Gustav VI Adolfs bil och drottning Louises broderade näsduk.
Det sista studiebesöket blev Torvsjö kvarnar i Åsele kommun. Den vattendrivna anläggningen, som sinnrika bönder lyckats bygga upp, fungerar fortfarande, och hela gruppen vandrade en bit längs Skarpsjöbäcken och kvarnhusen efter den. Bl.a. satte guiden igång en slipsten som drogs med vattenkraft. På området fanns även en intressant utställning att studera.
Distriktsordförande Barbro Kjellberg avtackade Gulli-Maj Norén, som varit en kompetent reseledare, samt den skickliga bussföraren Ulrika Lejdal, för en trevlig och innehållsrik resa. Resenärerna tackade för sig med varma applåder och skildes åt med många fina minnen i bagaget.