Reseberättelse från SKPF:s resa till Hornborgasjön

| 8 april 2019

Den 3 april åkte 47 medlemmar på utflykt till Hornborgasjön och trandansen.

Efter fika i Mullsjö nådde vi fram till Hornborgasjön. Vi möttes av ett öronbedövande ljud när vi gick till utsiktsplatsen. Tranor, svanar och grågäss hälsade oss ljudligt välkomna. Det stod antecknat att det var 23500 tranor där. Vi kontrollräknade inte!

Nu vet vi att den dagen vi var där slogs det rekord i antal tranor -över 27000!

Vi blev mötta av en otroligt kunnig och inspirerande guide. Hon berättade för oss om varför tranorna hade valt att rasta vid Hornborgasjön. Det beror på att det funnits två brännerier, och de använde potatis till sitt brännvin. Det blev alltid en del kvar i jorden och det tyckte tranorna var bra mat. Nu utfodras de med korn och fodermajs. Genom utfodringen får böndernas åkrar vara ifred. Tranorna väger mellan fyra och sju kilo, de är två meter mellan vingspetsarna. Det tar cirka sju timmar för dem att flyga hit från norra Tyskland och de kan flyga på 10 000 meters höjd.

Efter besöket vin Hornborgasjön åkte vi till Falköping och Osterian. Här fick vi avnjuta en ostbuffé till lunch. Gott och mäktigt. De som ville kunde i ostaffären handla ost att ta med hem.

Nästa mål på vår utflykt var Åsle Tå. Detta är en backstugemiljö med hus som aldrig har flyttats utan de ligger kvar utmed bygatan. Byn är belägen cirka 10 kilometer öster om Falköping. En kunnig guide från hembygdsföreningen vandrade bygatan med oss och berättade om husen och de människor som hade tillbringat sina liv här. Man kunde gå in i de små stugorna och titta på miljöerna där. Det finns också ett museum med redskap och här var vi några som kände igen saker och välsignade att utvecklingen gått framåt.

Efter promenaden blev vi serverade eftermiddagskaffe, det smakade underbart gott.

Nu var det dags att slå sig ner i bussen igen för att åka hemåt. Under resan gavs det information om kommande resor och aktiviteter i SKPF