Bussresa 24 maj 2023

| 1 juni 2023

Bussresa till Skogsnäskollektivet

Den 24 maj åkte 48 pensionärer med Byberg och Nordin till Skogsnäskollektivet. Efter en tur via Sollefteå och in på en gropig grusväg genom skogen kom vi fram till målet. Regnet hängde i luften. Vi blev mottagna av Sarah och Göran Mårskog i Gröna Huset, som bestod av matsalar och många rum för uthyrning med speciella inredningar. Allt tillverkat av kollektivet med trä från den egna skogen. Vi serverades en god grönsakssoppa och mättande och näringsrika smörgåsar. Sedan blev det samling i Kulturhuset, en speciell byggnad med högt i tak (kåta) och gott om utrymme. Man brukar ha möte i kollektivet en gång i månaden samt ha olika kulturarrangemang. Hoven Droven ska uppträda där i sommar. 60 personer inklusive barn bor på området i 28 hus som varje familj äger. Vi som är födda på 30-40-50-talet minns väl hur mycket skriverier det var om Taråberg och Skogsnäs. Paret berättade om sina vedermödor från att bott i lägenhet i Stockholm och till slut köpte en gård i Småland och därefter gården med ladugård och djur i Skogsnäs. Kall vinter, inget arbete, ont om mat. En hjälpsam bonde hjälpte dem till slut att komma igång och så småningom blev det ett drägligare liv. Målet att leva i frihet blev till slut bra efter mycket slit i början.

Efter deras berättelse blev det hemfärd via Sollefteå och bussfika på Hallstaberget. All heder åt chauffören som körde så bra och dessutom stod i regnet och serverade oss kaffe. Det hembakade brödet smakade bra därtill..

Vid lottdragningen fick vinnarna presenter som Skogsnäskollektivet skänkt.

Det blev en heldag med ovanliga upplevelser.

Nästa möte sker den 13 september på Sambiblioteket  och då bjuder vi på lunch. En bank från trakten medverkar och informerar.

Avslutningsvis önskade styrelsen alla medlemmar en bra sommar.

 

 

 

 

Text Kerstin Viklund Foto Kerstin Viklund