2 dagars resa till Hälsingland

| 18 augusti 2023

Onsdagen den 2:a Augusti samlades ett gäng glada, morgonpigga och förväntansfulla pensionärer från SKPF

Onsdagen den 2:a Augusti samlades ett gäng glada, morgonpigga och förväntansfulla pensionärer från SKPF Jämtland på travparkeringen för en 2 dagars resa till Hälsingland. Några var extra morgonpigga eftersom dom kommit resande från Strömsund och Hammarstrand. Efter några stopp på busstorget, i Brunflo och Svenstavik var sällskapet fulltaligt. Syftet med resan var att besöka några Hälsingegårdar som ingår i UNESCO:s världsarvslista. Första stoppet på resan var för förmiddagskaffe på Gammelträde, hembygdsgården i Ytterhogdal, där vi serverades kaffe och tunnbrödstut och ett smakprov på deras berömda våfflor. Vi fick även höra lite om bakgrunden till Gammelträde.

På resan mot världsarven stannade vi till på Ljustorget i Ljusdal för lite shopping. Sedan åkte vi vidare till Järvsö och besökte Stenegård där vi först fick en guidad visning av gården och avslutade med att äta en god lunch. Stenegård som inte ingår i världsarvet trots att den började byggas under samma period som världsarvsgårdarna grundades av apotekaren och mångsysslaren Julius Brun. Här anlades en örtagård med bland annat läkeörter som Julius använde för att tillverka läkemedel, gården kom under åren även att innehålla bygdens första sparbank.

Under eftermiddagen besökte vi resans första världsarvsgård Jon-Lars i Långhed, Alfta där vi fick en guidad visning av gården. Jon-Lars började byggas i början på 1850-talet efter att den ursprungliga gården totalförstördes i en brand. Gården som är den största av världsarvsgårdarna byggdes i två symmetriska halvor för bröderna Olof och Anders Andersson.

Kännetecknande för alla världsarvsgårdar är att de har väggmålningar eller tapeter från tiden när de byggdes.

Dagen avslutades med en god trerättersmiddag och övernattning på hotell Scandic i Bollnäs.

Dag 2. Efter en stärkande frukost och utcheckning styrdes kosan mot Växbo lin där vi fick en guidad visning av fabriken och möjlighet att handla i deras fabriksbutik. Vi bjöds även på lite fika innan resan fortsatte mot nästa världsarvsgård. Färden gick nu till Letsbo, norr om Ljusdal, och gården Bommars. Gården anses representativ för hur de förmögna bönderna i Ljusdal byggde sina gårdar på 1800-talet. Även här bjöds vi på en guidad visning där gruppen fick delas i två, ena gruppen fick fika medan den andra gruppen guidade runt i huset.

Efter Bommars var det dags för lunch och den avnjöts på Järvsöbaden

Sedan påbörjades resan hemåt. Färden gick via Åsarna där vi åt middag på Åsarna skicenter innan det var dags för den avslutande etappen med resedeltagare som steg av bussen på olika platser innan slutstationen vid travet. Innan gruppen började skingras passade vår ordförande Britt Wikman på att tacka vår eminente chaufför Karl-Erik Backeryd för att han skjutsat oss runt på ett lungt och tryggt sätt. Hon tackade även de som varit involverade i resans planering men framför allt Christina Bondelid som gjort det stora jobbet.

Alla vi deltagare på resan vill också framföra vårt varma tack för en fantastiskt väl planerad, givande och trevlig resa.

Styrelsen har även uttryckt glädje över att vi haft resenärer med från Ragunda, Strömsunds, Krokoms och Bergs kommuner förutom Östersund.

Göran Olsson

Text Göran Olsson Foto Britt Wikman