RESA TILL STENEGÅRD

| 19 juli 2022

Stenegård

Den 13 juli klättrade 32 förväntansfulla medlemmar från SKPF avd. 114 Kramfors på bussen vid Kramfors resecentrum, för att färdas söder över till Ljusdal för att titta på Stenegård och Lill-Babs museum. Vi stannade för att fika vid Armsjön det smakade förträffligt med en macka och kaffe. Framme på Stenegård avnjöt vi en lunch bestående av buffé av allehanda röror, sallader och olika varmrätter. Efter lunch fick vi en guidad tur runt ägorna. En liten besvikelse var att vi inte fick titta på något hus inuti, inte ens teatern. Det fanns många små bodar med små företag som sålde det mesta. Vi avslutade med ett besök på Lill-Babs museum. Vilka kläder hon använt under sitt långa liv som artist, väl värt ett besök. Vi hade regnet hotande över oss hela resan och under tiden vi var på Stenegård, men regnet bara öste ner när vi satt i bussen. Efter tre timmar så äntrade vi bussen igen och åkte norrut. Vi stannade efter vägen och drack en slurk kaffe samt rättade ”Klurigheter med siffror ” som vi pysslat med under resan. Britt-Marie delade ut diverse priser till de som hade flest rätt. Vi avslutade vår nöjestripp med middag på Grankotten på Norraberget i Sundsvall, där serverades en fantastiskt god buffé. Vår busschaufför Ulf Enström rattade oss med stor skicklighet och trevligt bemötande under hela resan, han skulle flyga ner till Spanien dagen efter och vi önskade honom trevlig resa, men avundades inte värmen han möter där nere + 40 grader. Stort TACK till alla ni som var med på vår resa och fortsatt trevlig sommar.

Stenegård är en storgård i Järvsö från 1800-talets mitt. Hela gården är kulturminnesskyddad, alla hus, trädgården och omgivande björkbackar. Under 2007 och 2008 har gården genomgått omfattande restaureringar.

Ett 15-tal byggnader finns bevarade, välbyggda, detaljrika och ståtliga. I dag rymmer de gamla husen olika verksamheter inom kulturområdet, bland annat Hälsinglands träteaterfolkmusik, hantverk och lokal matkultur.

                 

 

Text Kerstin Frånlund Foto från wikipedia.se