Håll Koll med SKPF avd 92.

| 17 oktober 2019

KPF avd.92 inbjöd till Offentligt möte på Andreasgården för att sprida kunskap om hur man får koll på mediciner och vad man behöver för att ha koll på vad som behövs vid en samhällskris.

 

SKPF avd.92 inbjöd till Offentligt möte på Andreasgården för att sprida kunskap om hur man får koll på mediciner och vad man behöver för att ha koll på vad som behövs vid en samhällskris.

ChefsFarmaceut Carolina…… på apoteket Bävern på lasarettet i Mora och i Orsa berättade om den service vi kan och bör ta del av på apoteken. Farmaceuter har en gedigen utbildning och delar gärna med sig av sina kunskaper. Fallolyckor hos äldre, som bryter ner medicinen långsammare, kan lätt få en koncetration som visar sig i yrsel och oklarhet och kan lätt misstolkas som något annat. Därför är det viktigt att du själv känner till dina mediciner och ställer frågor på apoteket. Farmaceuter har läkarkontakt vid behov. 

Ann-Kristin Herrman från Civilförsvarsförbundet gav en gedigen genomgång av vad som betraktas som en samhällskris då det föväntas av varje medborgare, som inte har kända problem, att klara sig själv under en längre tid. Minst en vecka, helst längre. Vi fick sätta oss in i vad som händer när tillvaron blir satt ur spel. Ett stort längre strömavbrott i landet, ett terroristbrott en cyberattack eller ett angrepp på vårt försvar. Idag får vi också räkna med kraftigare och tätare klimatomställningar som resulterar i t.ex. skogsbränder, stormar eller översvämningar.                                                                                                     De som har en försvarsplacering tar sig dit och får direktiv. Det bör finnas en Frivilliggrupp i varje kommun bestående av alla föreningar och klubbar som kan och vill göra en samverkande insats. Det ska också finnas en säkerhetsansvarig i kommunen som har koll på risker, konsekvenser och åtgärder. Vad bör man då göra för att klara sig själv/sin familj. Det är alltid ”Bättre att tänka efter före” enligt det projekt som MSB (Myndigheten för Samhällets Beskydd) har bedrivit tillsammans med SKPF och några fler pensionärsförbund i 10 år. I det här läget plockade Ann-Kristin fram Lådan med det viktigaste man behöver. 

//Sen bör man också ladda skafferiet med de viktigaste varorna och låta de cirkulera. Fyll inte frysen med köttbitar, laga matlådor och se till att det finns vatten.)//

 Håll koll på att det finns medicin för en tid framåt.

Till slut fick vi rekommendationen att plocka fram MSB´s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” som alla hushåll fick i brevlådan för något år sen, och studera den igen. Ett mycket givande tillfälle till förkovran tyckte de närvarande.

Anna-Riekje Niburg// ordf.SKPF avd.92.