Medlemsresa runt Husbyringen

| 22 augusti 2019

Bussresa 21 aug

Vi har nu gjort vår höstresa som denna gång var runt Husbyringen. Resan startade i Rättvik där en del av medlemmarna klev på bussen och fortsatte sedan till Leksand där resten av deltagarna väntade.Det var nu en fullsatt buss som startade från Leksand. En lottring såldes på vägen till vårt första stopp, som var Hedemora där vår guide för dagen Inger Backlin väntade på oss. Kaffet var beställt på Wahlmans konditori, där allt stod framdukat med goda smörgåsar och gott kaffe. Detta  i en mycket vacker miljö. En gammal anrik apoteksbyggnad. En byggnadsvårdsbutik fanns också där så det var mycket intressant att titta på. Nu började resan från Hedemora, som var den nordligaste handelsstaden på 1400-talet.

Vi kommer nu in på den 6 mil långa Husbyringen. Färden gick upp i bergen, mot Klosters bruk och Gudsberga kloster.  en mycket vacker miljö och natur. Där berättade Inger en spännande historia om klosterliv och kruttillverkning.Vi åkte sedan vidare mot Silvhytteå ett gammalt nedlagt ödebruk i skogen vid en vacker sjö.

Så gick resan mot Stjärnsund med Polhemsmuseét i centrum . Där blev vi indelade i 2 grupper En grupp får gå till museét och den andra gruppen fick möjlighet att  handla i en liten gårdsbutik med  fina kryddor, honung m.m.. I Polhemsmuseét blev vi guidade av Eva-Lena Bard som berättade med inlevelse om Christoffer Polhems liv och hans uppfinningar bl.a kardanknuten och mycket mera. Nu började vi bli hungriga och och resan fortsatte mot Långshyttan och Abbes pizzeria .Allt var väl förberett tills vi skulle komma, och maten smakade mycket bra. Vi fick också kaffe med en nybakad kaka som avslutning på middagen. Vi kunde nu mätta och belåtna fortsätta. Nu var det bara sista etappen kvar och det blev ett stopp vid Husby kyrka som vi kunde gå in och besöka.

Under hela vår resa berättade Inger med stort kunnande och mycket känsla om den vackra omgivningen, allt spännande som hänt där och platserna vi åkte igenom. Nu hade vi avverkat Husbyringen och vår guide Inger kunde hoppa av i Hedemora. Vi fortsatte vår resa mot våra egna hemtrakter Leksand och Rättvik. Vi var fyllda av nya kunskaper om en trakt vi kanske inte visste så mycket om tidigare. Vi hann också med att sälja en lottring på nerfärden och hann med en dragning på hemresan. lite information om kommande aktiviteter blev det också. En mycket givande och trevlig dag.