Bostadspolitikens misslyckande påverkar oss pensionärer

Samhällsinformation | 20 december 2023

Under de senaste åren har det blivit uppenbart att den bostadspolitik som infördes för 30 år sedan inte längre fungerar. Vi äldre måste helt enkelt, ha råd att bo.

Bostadspolitiken hankade sig fram hyggligt under perioden 2012–2022 tack vare extremt låga räntor. I ett mer normalt ränteläge är vi i bästa fall tillbaka till cirka 20 000 nya lägenheter per år. Det innebär ett underskott på 50 000 lägenheter per år. Detta har lett till att bostadsmarknaden nu havererar. “Den bistra sanningen är att svenska politiker ännu inte förstått innebörden av 1990-talets systemskifte. Och hur en i grunden efterfrågestyrd bostadsmarknad ska fungera utifrån arbetsmarknadens behov och bostadssociala mål”, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.Hushållens köpkraft har sjunkit till 2013 års nivåKombinationen av ökade byggkostnader och hushållens urholkade köpkraft har fått till följd att bostadsbyggandet kläms på både utbuds- och efterfrågesidan. För oss pensionärer innebär detta en minskad tillgång till lämpliga bostäder, vilket är en kritisk fråga om vi ska kunna leva värdigt på ålderns höst. Vi kan konstatera att hushållens reala köpkraft är tillbaka på 2013 års nivå. Återställd köpkraft kräver ett antal år av kraftiga pensions- och reallöneförbättringar. Dessutom har finansiella svårigheter och strikt bankfinansiering förvärrat situationen. Alla som följer debatten ser att regeringen famlar efter svar. När bostadsminister Andreas Carlson talar om ”strukturella åtgärder” som ger effekt på sikt, begränsas agendan till utbud av mark- och planprocesser. Men folk kan inte bo i bygglov.Jämförelse med våra grannländerI kontrast till Sverige har våra grannländer som Finland, Norge och Danmark gjort betydande framsteg i att hantera bostadsfrågor, särskilt för utsatta grupper inklusive äldre. Dessa länder har investerat i boendelösningar och allmännyttiga bostäder, vilket Sverige borde ta lärdom av.Problemet för hyresrätternaHyresrätterna står inför stora utmaningar med ökade förvaltningskostnader och otillräckliga hyresjusteringar, vilket även får investerarna att fly branschen – ingen vill bygga om de inte får avkastning på sitt kapital. Det krävs ett omtag i bostadspolitiken med fokus på långsiktiga och hållbara lösningar, inklusive skattereformer, planeringsvillkor och finansiella förutsättningar.

“Hopplöst? Absolut inte. Det mesta är redan utrett. Så frågan är bara när politikerna avser att ta frågan på allvar. Visst kan vi bättre i ett välfärdsland som Sverige”, avslutar Liza di Paolo-Sandberg.