Fortsatta krav på en äldreomsorgslag

Vård och omsorg | 12 april 2024

Äldreministern har meddelat att den särskilda äldreomsorgslagen skrotas. Men i en riksdagsdebatt torsdag 11/4 reste oppositionen krav på att regeringen ska tänka om – med stöd av SKPF.

Det var under en debatt om äldreomsorgen som ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern ifrågasatte varför regeringen och Sverigedemokraterna kastat förslaget till äldreomsorgslag i papperskorgen. Oppositionspartierna menade att en särskild lag behövs för att säkerställa god vård och omsorg för äldre över hela landet – den nya socialtjänstlagen som är på gång räcker inte.

Ledamoten Jan Riise (MP) lyfte att även SKPF Pensionärerna beklagar regeringens agerande i frågan. Han hänvisade till en debattartikel där förbundet kräver att det är ”dags att slå fast att ovärdig omsorg, enorma skillnader och ständig underbemanning är olagligt”.

SKPF Pensionärerna anser att lagkraven på äldreomsorgen måste skärpas för att få till en mer jämlik äldreomsorg, för att bostadsorten inte ska avgöra vilken omsorg man får. Förbundet har därför drivit på för en särskild äldreomsorgslag på många olika sätt och i flera samtal med politiker. Bland annat har förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg nu under våren överlämnat en skrivelse till äldreminister Anna Tenje (M) och träffat MP:s äldrepolitiska talesperson Ulrika Westerlund i frågan.