SKPF överlämnar förslag om skärpta lagkrav till äldreministern

Äldrepolitik | 14 februari 2024

Återkommande brister och oacceptabla skillnader visar att kraven på äldreomsorgen behöver skärpas. SKPFs förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg har därför överlämnat en skrivelse med förslag till äldreminister Anna Tenje (M).

Äldreomsorgen ska vara lika bra oavsett var du bor, men skillnaderna över landet är stora. En orsak är att lagstiftningen är för otydlig. Ändå har regeringen nyligen meddelat att det inte blir några tydligare lagkrav i form av en särskild äldreomsorgslag.

– Det är olyckligt att förslaget till äldreomsorgslag skrotas för det är uppenbart att det måste bli tydligare vad som gäller. Därför uppmanar vi regeringen att tänka om, säger Liza di Paolo-Sandberg, som träffade äldreministern när regeringens pensionärskommitté möttes under onsdagen (14/2).

SKPF Pensionärerna vill i första hand att regeringen gör verklighet av äldreomsorgslagen. I andra hand menar förbundet att en rad nya bestämmelser måste in i socialtjänstlagen, som håller på att uppdateras.

Det handlar bland annat om krav på att det ska finnas tillräckligt med personal, att det ska vara möjligt att få en medicinsk bedömning av läkare och sjuksköterska dygnet runt. Förbundet vill också se krav på att cheferna ska få rätt förutsättningar och att de som bor på särskilt boende ska kunna få en fast omsorgskontakt, precis som de med hemtjänst.

– De här förslagen på skärpta krav är helt nödvändiga för en god vård och omsorg om äldre i hela landet, säger Liza di Paolo-Sandberg.

(På bilden syns vice förbundsordförande Lars Bromander, förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg och äldreminister Anna Tenje.)

Läs en kortversion av skrivelsen till äldreministern här.

Läs hela skrivelsen här.