”När vi kvinnor går i pension blir lönegapet till ett pensionsgap”

Pension | 5 mars 2024

I dag 5/3 höll vår förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg ett brandtal på Sergels torg i Stockholm. Där samlades representanter för rörelsen ”Lön hela dagen”, som varje år räknar ut löneskillnaden mellan kvinnor och män omräknat i timmar och minuter av en arbetsdag. I år, precis som förra året, jobbar kvinnor gratis efter klockan 16:12, medan män får betalt för hela sin arbetsdag fram till klockan 17:00. Den orättvisan påverkar också pensionerna. Så kan vi inte ha det. Därför är det självklart för SKPF Pensionärerna att delta i både rörelsen och manifestationen.

 

Brandtal – Lön hela dagen den 5 mars 2024

Här står vi samlade i dag, år 2024, och manifesterar för att vi kvinnor ska få lön hela dagen, en livsinkomst för ett helt yrkesliv och en pension som räcker hela året!

Lönegapet försvinner nämligen inte när vi lämnar arbetslivet. Nej, det förföljer oss kvinnor, livet ut. När vi kvinnor går i pension blir lönegapet till ett pensionsgap. Därför är det självklart för SKPF Pensionärerna att delta här idag. Ett ojämställt och ojämlikt arbetsliv blir också ett ojämställt och ojämlikt pensionärsliv.

Det är nästan 25 år sedan dagens pensionssystem sjösattes, och då framhölls att kvinnors löner snart skulle komma ikapp männens. Nu står vi här på Sergels torg och konstaterar att det inte har hänt, trots att 25 år har gått. Lönegapet består. Förra året växte det till och med. I år står det still.

Det får konsekvenser för kvinnor här och nu, men också lång tid framöver. För det som kommer i plånboken i dag i form av lön påverkar ju det som kommer i plånboken sen som pension. Det här är väldigt tydligt för många av våra medlemmar. En stor del av dem är kvinnor som tidigare arbetat i välfärdsyrken med låga löner. Det gör att de får låg pension och det påverkar deras möjligheter att leva trygga och självständiga liv. Vi vet att många är beroende av sina närstående för att klara ekonomin. Så kan vi inte ha det.

Det är tydligt att mer måste göras. Och det finns gott om konkreta förslag på saker att göra! Bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor, trygga anställningar, rätt till heltid, högre status och högre löner för kvinnodominerade yrken. Det är frågor som vi i SKPF Pensionärerna lyfter i alla sammanhang – från lokal nivå till riksdagsnivå när vi träffar politiker och ministrar.

Nu vill vi se att ansvariga politiker och arbetsmarknadens parter, som snart ska mötas här bakom oss, agerar. Det är dags att sätta stopp för gapet och vända utvecklingen för oss kvinnor i dag, och i morgon.

Här kan du se delar av brandtalet på Sergels torg.