Regeringen utser samordnare för nationell digital infrastruktur i hälso- och sjukvården

Samhällsinformation | 21 december 2023

Det är alltid roligt när vårt påverkansarbete bär frukt och idag fick vi en sådan positiv nyhet. Nämligen att regeringen user en nationell samordnare som ska bistå med att införa en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Det innebär att det arbete vi lagt ned på den s.k. Fredagsgruppen och ThinkAi har burit frukt.

“Det här är en positiv nyhet som vi välkomnar”, säger SKPFs förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg. “Det innebär att oavsett var du befinner dig kommer du att ha tillgång till dina hälsodata överallt i vårdkedjan. Detta gäller all typ av vård inklusive tandvård”.

En ny digital infrastruktur kan liknas vid att vi byter en eländig ko-stig till en motorväg när det gäller kommunikationen inom vården. Inga fler faxar! Som det är nu kan vården inte alltid läsa din journal på grund av olika tekniska plattformar och olika vårdleverantörer. I Stockholm finns t.ex ett drygt dussin olika…

Vad betyder då detta för dig som vårdtagare? Jo, att det blir:

  • Enklare tillgång till dina egna hälsodata.
  • Smidigare vårdupplevelser, oavsett om det gäller ett läkarbesök i din kommun eller någon annanstans.
  • Bättre samordning mellan olika vårdgivare, så att du t.ex. slipper ta om samma prov flera gånger för att du hamnade hos olika vårdgivare.

Samordnaren har till uppgift att samarbeta med kommuner, regioner, privata vårdgivare, tandvården, patientföreträdare och andra relevanta aktörer för att förbereda införandet av denna nya infrastruktur. Och en första rapport om arbetets framsteg förväntas senast den 1 maj 2024 och en slutrapport senast den 1 januari 2026.