SKPF Pensionärerna stöttar geriatrisk forskning i Linköping

SKPF internt | 14 juni 2023

Det behöver forskas betydligt mer på äldre och åldrandets sjukdomar. Därför går en del av överskottet från SKPF Pensionärernas lotteri Guldkanten till geriatrisk forskning. Idag delar vi sammanlagt ut 350 000 kronor till två olika geriatriska forskningsprojekt vid Linköpings universitet – ett om äldre som utsatts för övergrepp och ett om rehabilitering av sköra äldre.

Svenska studier visar att omkring 15 procent av personer från 65 år och uppåt har utsatts för någon form av övergrepp, till exempel fysiskt eller emotionellt. Men trots att det ofta leder till ohälsa är det sällan vården känner till övergreppen. Forskningsprojektet ”REAGERA” vid Linköpings universitet syftar därför till att vård- och omsorgsgivare ska bli bättre på att upptäcka och ge stöd till äldre som utsatts.

– Äldre som drabbas av våld och övergrepp är ofta en osynlig och tyst grupp. Vi vill att sjukvården ska kunna uppmärksamma fler äldre som utsatts för övergrepp så att de kan få den hjälp de behöver, säger Liza di Paolo-Sandberg, som i dag valts om till förbundsordförande på SKPF Pensionärernas kongress.

Under kongressen har förbundet i dag överlämnat 175 000 kronor till forskningsprojektet på Linköpings universitet. Ytterligare 175 000 kronor från SKPF Pensionärernas forskningsanslag går till projektet ”Rehabilitering av sköra äldre”. I det projektet undersöker forskare bland annat vilken rehabilitering äldre får och hur de upplever den.

– Tillgång till rehabilitering, till exempel efter en sjukhusvistelse, är ofta avgörande för att du ska fungera i vardagen och få tillbaka livskvaliteten. Men vi vet att det finns brister här. Vi hör tyvärr från medlemmar att de lämnats vind för våg när de kommer hem från sjukhuset. Därför är den här forskningen så viktig, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Fakta:

  • Maria Johansson, adjungerad universitetslektor och projektledare för ”Rehabilitering av sköra äldre” samt Johanna Simmons, adjungerad universitetslektor och projektledare för ”REAGERA” var i dag på plats under SKPF Pensionärernas kongress för att ta emot forskningsanslaget.
  • SKPF Pensionärernas årliga forskningsanslag till geriatrisk forskning finansieras av överskott från förbundets lotteriverksamhet.

På bilden syns från vänster: Maria Johansson, Liza di Paolo-Sandberg samt Johanna Simmons.
Foto: Johan Marklund