Välfärden i fokus i onsdagens partiledardebatt – nu krävs handling

Samhällsinformation | 17 januari 2024

Det tuffa läget i välfärden, inte minst sjukvården, var högt på agendan under årets första partiledardebatt i riksdagen. SKPF Pensionärerna uppmanar nu partierna att gå från ord till handling och stoppa de stora nedskärningar som görs runt om i landet.

– Läget i välfärden är väldigt pressat och det faktum att alla partiledare lyfte frågan i debatten visar på allvaret. Nu måste partierna visa att de också menar allvar med sina löften om att inte svika välfärden, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande på SKPF Pensionärerna.

Inför onsdagens riksdagsdebatt skickade hon ett öppet brev till partiledarna med en uppmaning om att lyfta läget i äldreomsorgen och sjukvården. Brevet uppmanade också till konkreta besked om välfärdens finansiering. Den frågan kom bland annat upp i ett replikskifte mellan statsministern och oppositionsledaren.

– I avsaknad av tillräckliga satsningar på regionerna står Sverige nu inför en sjukvårdskris, sa Magdalena Andersson (S) medan Ulf Kristersson (M) lovade:

– Vi är beredda att göra mer, vi följer utvecklingen mycket noga.

SKPF Pensionärerna välkomnar debatten, men vi vill se att det blir verkstad innan landets äldre tvingas betala priset för det ansträngda ekonomiska läget.

– Partiledarnas ord måste följas av konkreta åtgärder som sätter stopp för alla de nedskärningar som just nu sätts i verket. Annars är det omöjligt att säkerställa en god vård och omsorg för alla äldre runt om i landet, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Här kan du läsa brevet i sin helhet.