Vi måste ha råd att bo

Samhällsinformation | 19 januari 2024

År 2024 ser vi en bostadsmarknad i ekonomisk kris med höga hyror som många får svårt att betala. SKPF Pensionärerna deltog i veckan i den bostadspolitiska konferensen BoPol 2024. En mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen, politiker, riksbank och organisationer där bostadsmarknadens utmaningar och möjligheter diskuterades. Vi deltog i konferensen för att driva boendefrågor för äldre.

Det är viktigt att politiken agerar snabbt för att hantera bostadskrisen. Lösningar finns redan i tidigare utredningar, så fokus bör ligga på beslutsfattande och genomförande av dessa förslag.

Ett bostadspolitiskt reformpaket är nödvändigt för att underlätta byggandet av nya bostäder, stärka efterfrågan, och stödja de mest utsatta i samhället – pensionärer och barnfamiljer. Detta kan inkludera stärkta bostadstillägg, sociala bostäder, hyresgarantier för utsatta grupper och översyn av amorteringskrav.

Regeringen bör även agera för att förenkla byggprocessen, bland annat genom att minska markpriserna och ta bort kommunala särkrav som ökar kostnader och ineffektivitet.

Om inte åtgärder vidtas snabbt kan bostadskrisen få långvariga negativa effekter för vårt samhälle. Det är därför kritiskt att politiken agerar skyndsamt.

För oss pensionärer är det viktigt att förstå att bostadskrisen inte bara påverkar unga och byggbranschen, utan även vår egen situation och välfärd då vi en dag kanske måste flytta till ett mer praktiskt boende. Snabba politiska åtgärder och reformer är avgörande för att säkra en stabil och funktionell bostadsmarknad för alla. Vi måste ha råd att bo.

På bilden syns vice riksbankschef Anna Breman