Berättarträff på nätet

| 27 januari 2021

Den 26 januari arrangerades den planerade berättarträffen som ett digitalt möte. Tora Anundsson, som även skrivit en bok om sitt liv, ställde upp som berättare.

Istället för att ställa in föreningsaktiviteter på grund av corona-pandemin så har vi valt att ställa om! Års-programmet har planerats som vanligt trots de rådande pandemirestriktionerna och årets första medlemsmöte, en Berättarträff, arrangerades digitalt. ABF:s Vännäsavdelning har byggt upp en digital mötesplats för SKPF Umeå och alla medlemmar med dator, surfplatta eller smartphone kunde via en länk delta i träffen.


Tora Anundsson hade engagerats som berätterska och ett tiotal medlemmar deltog. Tora berättade att hon föddes i Blajkliden, ca 5 mil nordväst om Vilhelmina, i en stor syskonskara. Tbc-sjuka föräldrar gjorde att syskonskaran splittrades på ett ganska traumatiserande sätt. För Toras del blev det bland annat arbetsstuga under skolgången. Tora berättade om en dramatisk flykt från arbetsstugan, på grund av vantrivsel, och om hur hon efter skolgången fick jobb på ett kafé. Där träffade hon en skåning, gifte sig på 20-årsdagen, fick familj och ett händelserikt liv.
Annette Sandgren och Barbro Kjellberg var värdar för sändningen och inbjöd övriga deltagare att ställa frågor eller komma med kommentarer. Bland andra berättade Birgitta Mukkavaara om skolaga under sin egen skolgång. Barbro Kjellberg avtackade Tora med ett fång röda rosor och den digitala berättarträffen kommer att utvärderas och ses som en början på fortsatta digitala möten.

Text Görel Lindahl Foto Görel Lindahl