Göta Kanalresan den 13 - 18 augusti

| 20 augusti 2021

SKPF avd 45 har deltagit i en av distriktet anordnad bussresa där även medlemmar från Lycksele och Norsjö var med.

Den 13 augusti startade 38 SKPF-medlemmar en sex-dagarsresa med Gävle som första anhalt för övernattning. Sedan fortsatte resan till Linköping där det gjordes ett intressant besök på Reijmyre glasbruk. Det grundades 1810 och har sedan dess varit i oavbruten drift. Brukets speciella teknik är hantverk till 100 %, och man har färger och mönster som designas av konstnärer. Allt slipas för hand och synas i flera omgångar innan det går till försäljning,

Gruppen inkvarterades sedan i Hotell Ekoxen för tre av nätterna. På dag tre stod Gamla Linköping på programmet, och den kan betraktas som ett Skansen i miniatyr. Allt är dit-flyttat från olika platser och speglar tillsammans gamla tiders stadsliv. Det är samtidigt ett levande samhälle med ett 50-tal invånare som bor där. Här fanns många butiker med försäljning av olika slag, bland annat hantverk. I besöket ingick även kaffe & dopp på Dahlbergs Café. Där berättade Ragnar Dahlberg, känd från radio och TV, många trevliga anekdoter, bland annat från sin tid som programledare för Café Norrköping.

På eftermiddagen gjordes ett besök på Flygvapenmuseet där man bland annat kunde se en film om – samt se vraket efter den 1952 nedskjutna DC-3:an. Vraket återfanns efter mer än 50 år och är ett av Sveriges största museiföremål.
På resans fjärde dag gjordes en 3,5 timmars resa på Göta kanal, invigd 1832 och byggt av 58 000 militärarbetare under 23 år utan andra verktyg än spadar. Färden gick mellan Berg och Borensberg. Under det att man passerade 9 slussar serverades också lunch ombord.
I Borensberg gjordes även ett kort besök i Brunneby Musteri där man förädlar frukt och bär till ett brett sortiment av specialprodukter. Tillfället till inköp av deras läckerheter var mycket uppskattat.
På eftermiddagen gjordes sedan ett besök i Vadstena. På en guidad tur med ett litet rundturståg passerades bland annat Slottet, Rådhuset, Sankta Birgittas kloster och Biskopshuset.
Den femte dagen innebar avresa från Linköping och fortsatte med ett besök hos konstnären Lena Linderholm i Strängnäs. Konstnärshemmet var till brädden fyllt av konstföremål och tavlor. Efter lunch med underhållning, gjordes ett besök i hennes butik, Galleri Linderholm, i Stallarholmen. Den kännetecknades av mycket keramik, tyger, färg och glädje. Sist på programmet stor resa till Hudiksvall för övernattning.
Dag sex innebar fortsatt hemresa med lunch på Levar Hotell i Nordmaling. Vår busschaufför på Artic buss var Nils-Ove Westergård och resan tillägnades en hyllningsdikt, skriven av en resenär. Våra reseledare var Barbro Kjellberg och Annette Sandgren, och det var Barbro som deklamerade dikten och sedan överlämnade den till Nils-Ove. Han återgäldade med att uttrycka sin uppskattning av rese-gruppen, vilken sedan skildes från varandra med många fina minnen i bagaget.

Text Görel Lindahl Foto Görel Lindahl