Hemliga resan gick till Olofsfors bruk

| 12 juni 2024

Den 11 juni genomfördes årets Hemliga Resan.

SKPF:s avdelning 45 anordnade den 11 juni sin traditionella Hemliga Resan. 54 nyfikna resenärer äntrade Göstas buss tidigt på förmiddagen för färd mot okänd destination. Åsa Andersson och Siv Henriksson hade planerat resan tillsammans med bussföraren Kjell-Åke Hansson, och denne muntergök utmanade resenärerna då och då att gissa vart man var på väg.
Första stoppet blev Älgenshus där besöket ägnades åt att njuta av kaffe och smörgås. Resan fortsatte genom grönskande byar där vägslänterna var översållade av sommarblomster, och efter att färden gått över Öreälven via Tallbergsbron blev nästa stopp hos Inredning & Design i Örsbäck. Ägaren, Tord Jonsson, berättade att butiken varit en loppis men att den utvecklats till en inredningsbutik.
Nästa hemliga resmål visade sig vara Olofsfors bruk. Där pågick bland annat visning och försäljning av hantverk och allehanda bruksföremål. I Herrgården serverades lunchbuffé medan kaffe och kaka på maten serverades i ett vackert hus en bit längre bort efter byavägen. Även där pågick försäljning av hantverk och bruksföremål.

På hemvägen passerades Nordmaling och då gjordes ett besök i Nordmalings kyrka. Jeanette Åberg, församlingens kyrkogårds-och fastighetschef, svarade för guidningen och berättade att kyrkan byggdes 1480. Klocktornet och kyrkans belysning härstammar från 1700-talet.  Predikstolen byggdes i slutet på 1800-talet och det nuvarande korfönstret uppfördes på 1970-talet.  Kyrkan var dekorerad med ballonger och flaggor inför morgondagens skolavslutning i kyrkan. I ett av kyrkfönstret satt en liten mus med sin kompis. Besöket avslutades med ett besök i Kyrkomuséet.

Sista stoppet på hemresan gjordes på Öre Gårdsbageri. Ägarinnan Sara Werner berättade att hon bakar surdegsbröd och bullar jästa på enbart surdeg. Råvarorna är lokalt producerade och ekologiska i möjligaste mån. Här serveras dock även sött fikabröd och gästerna serverades Rabarberkaka samt en Brownie med choklad till kaffet/téet.
Vid återkomsten till Umeå tackade Åsa och Siv för sig, tackade resenärerna för att de deltagit samt tackade bussföraren med beröm för hans insats.