Höstresa till Gallejaur

| 20 september 2023

Höstresan till Gallejaur gav intressant historik om en bygd där tiden stannat och man kunde se hur där varit förr i tiden.

När SKPF:s avd. 45 skulle planera för årets Höstresa, föreslog några medlemmar att den skulle gå kultur-och naturreservatet Gallejaur vid norrbottensgränsen. Och den 19 september äntrade 30 medlemmar, men även andra intresserade, Göstas buss med Bengt Lindberg vid ratten.
Halvvägs blev det bussfika på den välutrustade rastplatsen Enebacken innan bussen på allt mindre vägar slutligen nådde fram till Gallejaur. Besöket där började med en välsmakande grönsakssoppa och gott hembakt matbröd. Det nybakade tunnbrödet fanns till försäljning och blev mycket efterfrågat.
Dagens guide var Lejf Björk som mycket intresseväckande berättade om det som hänt och händer på området. Två kortfilmer visade historik över bygden och nybyggarperioden på 1800-talet, hur man odlade, skördade, timrade och tillverkade allt själva fram till dess man hade råd att även köpa industri tillverkat på 1900-talet.

Nu har byn inga bosatta utan alla som verkar med att underhålla och utveckla området och besöksnäringen där, bor på andra ställen. Guidningen avslutades med en visning av två gårdar – Forslundagården och AndersLarsagåden. Man kunde bland annat titta i skåp och lådor och se innehållet i dåtidens skafferier, husapotek med mera. Många igenkännande kommentarer och utrop hördes bland besökarna.
På hemvägen blev det uppehåll på Westmans kafé i Bygdsiljum för eftermiddagsfika. Många hade minnen från tiden när påfåglar struttade omkring på innergården.
Hemresan fortsatte och dagens upplevelser var ett glatt samtalsämne. Dagens rese-värdar tackade resenärerna för att de inte låtit dagens regniga väder lägga sordin på den glada stämningen och bussföraren fick varma applåder för sitt professionella sätt att framföra bussen. Nöjda och glada resenärer steg sedan av bussen för att allteftersom skingras åt olika håll.