Medelhavsmat på medlemsmöte

| 7 juli 2019

Den 23 april inbjöds alla medlemmar till medlemsmöte med tema: Mat för äldre

Medelhavsmat på medlemsmöte

Ett 60-tal mat-intresserade medlemmar i SKPF:s avdelning 45 kom den 23 april till Sjuan på Mariehem när ett program om mat för äldre utlovats. Barbro Kjellberg hälsade välkommen och berättade att föreläsningen skulle handla om medelhavsmat och vara helt utan pekpinnar.

Det var Marie Lundin som mycket initierat berättade om vad som menades med medelhavsmat. Hon har besökt Italien 50-talet gånger och även arbetat där.
Marie berättade att det speciella med medelhavsmaten är att den framför allt består av mycket frukt och grönsaker, olivoljor, bönor, nötter, fisk och skaldjur medan kött har en ganska liten del i kosthållet. Karakteristiskt är också att den är smakrik utan att vara stark.

Vanliga kryddor är Spiskummin och Kanel samt Mynta. Myntathe är också en vanlig dryck till maten. Vin är dock måltidsdrycken framför allt, men oftast dricker man inte mer än ca 2 dl, vanligen utspädd med vatten. Vatten köps på flaska i Italien. Vattenfontänerna i Rom har dock drickbart vatten.
Pågående forskning visar att medelhavsmaten har många positiva effekter på hälsan. Olivolja sänker blodfetterna och har inflammationshämmande effekter. Medelhavsmaten fanns redan under antiken och minskar även risken för hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Brödet är centralt i Italien medan pastarätter äts som förrätter. Marie avtackades med hjärtliga applåder varefter besökarna fick smakportioner av bl. a. lufttorkad skinka, kryddig salami, tzatziki, ost och bröd. På detta följde kaffe med italienska, smakrika skorpor, allt avnjutet under glatt samspråk.