Medlemsmöte om biets underbara värld

| 21 mars 2024

Biodlaren Åke Jonsson föreläste om bin vid medlemsmötet den 19 mars

Vid SKPF pensionärernas medlemsmöte i mars var biodlaren Åke Jonsson, Tavelsjö, inbjuden att berätta om ”Bets underbara värld”.
Ett 30-tal intresserade medlemmar lyssnade fascinerade till hur bina kommunicerar med varandra genom att till exempel dansa i vidare eller snävare cirklar för att ange avstånd till ett bättre ställe att hitta pollen. På vintern är bidrottningen mitt i klotet där det är 25 grader varmt och bina cirkulerar runt henne hela tiden för att hålla temperaturen och att inget bi behöver vara längst ut på klotet längre än de tål, nämligen 7 grader.
På fråga om antalet bin stadigt minskar förklarade Åke att honungsbina blir allt fler eftersom de överlever tack vare biodlarna av vilka de är helt beroende. Han berättade också att importhonung brukar vara utblandad och att det är ganska omöjligt att ta reda på äktheten. Även svensk honung kan vara utblandad, men i norra Sverige är äktheten störst.
Efter Åkes framträdande serverades eftermiddagsfika varunder samtalen om bin fortsatte. Barbro Kjellberg överlämnade en gåva till Åke och gav, avslutningsvis, aktuell föreningsinformation.