SKPF:s Hemliga resan

| 10 juni 2023

Den 9 juni åkte 45 resenärer med på föreningens Hemliga resan.

SKPF:s avdelning 45 anordnade den 9 juni sin traditionella Hemliga Resan. 45 nyfikna resenärer äntrade Göstas buss mot okänd destination. Åsa Andersson och Siv Henriksson, vilka planerat resan, hälsade alla hjärtligt välkomna och bussföraren Kjell-Åke Hansson utmanade muntert resenärerna då och då att gissa vart man var på väg.
Det visade sig att det första stoppet blev Tallbergsbroarna, 4 km från Nyåker. Där väntade lokalguiden Ulf Gustavsson vilken mycket intresseväckande berättade om de tre järnvägsbroarna som går över Öreälven, hisnande 40 meter under broarna.

Den första bron byggdes 1891 och är en stålkonstruktion, tillverkad i Stockholm och som 1938 byggdes om till en landsvägsbro.
Man behövde snart en ny järnvägsbro på grund av den ökande trafiken och denna påbörjades 1916 men byggdes i betong. Den används inte längre och 1997 blev den förklarad till ett byggnadsminne.
Den tredje bron byggdes mellan åren 1993 och 1994 och är byggd av både stål och betong. Den är 338 meter lång, den längsta bron på stambanan genom övre Norrland.
Efter denna dragning blev det fikastopp i Nyåkers byastuga där man samtidigt kunde se en utställning om broarna samt en mängd tavlor med Sune Jonsson-bilder. Han var nämligen född i Nyåker.
Hemliga resan fortsatte söderut och i Örnsköldsvik blev alla bjudna på lunch i Hägglunds Arena, en imponerande byggnad med ishockeyarena samt även plats för stora evenemang och konserter.

Den sista överraskningen blev ett besök på Arken i Ö-vik där bland annat konstnären Hans Hedbergs museum är inrymt. Han levde 1917 – 2007 och var född på Köpmanholmen, ett brukssamhälle strax söder om Ö-vik.
Guiden Katarina Öhlund gav en initierad historik om hur Hans Hedberg, från att ha ägnat sig helt åt målning, via vistelser i Italien blev mest intresserad av keramik. Under största delen av sitt liv var han dock verksam i Paris och internationellt välkänd. På muséet kunde man se allt från bruksföremål till frukter, ägg och många andra konstföremål i olika storlekar samt några stora reliefer.

Återkomna till samlingsplatsen i Umeå blev bussföraren avtackad av Åsa Andersson och applåderad av nöjda resenärer. Resenärer tackade sedan Åsa och Siv enskilt för en mycket trevlig resa.