SKPF:s sommardag i Umeå

| 8 juli 2021

Den 6 juli strålade SKPF-medlemmar från hela länet samman på Storuddens Café utanför Umeå för en gemensam sommardag.

Fyra bussar och flera bilar med medlemmar i SKPFs västerbottendistrikt kom vid 10-tiden den 6 juli till Storudden i Gravmark, ca 4 mil från Umeå, för en trivsam sommardag. Det var resande från hela Västerbotten och vid framkomsten bjöds alla på kaffe och smörgås på Storuddens Café,


Sedan bänkade sig alla framför scenen där distriktsordförande Barbro Kjellberg hälsade alla varmt välkomna.  Åke Svahn, som driver caféet tillsammans med sin fru Marie, var även sommardagens underhållare. Försedd med dragspel drog Åke i gång med ”jag var ung en gång” dvs Haderian, en gång lanserad av Snoddas. Han berättade om sin kärlek till dragspel och att han som 9-åring blev medlem i Malå dragspelsklubb. Karriären tog fart och som 10-åring lärde han sig att spela bas och skjutsa överförfriskade musiker hem från spelningarna. Hans härliga anekdoter väckte förstås munterhet, och musicerandet fortsatte.
På 80-talet ingick han i Max Fenders orkester i sex år och sjöng för oss den berömda låten Vindens melodi. Den sångglada publiken fick sjunga med i fredssången I natt jag drömde, varefter Åke övergick till att pröva hur det skulle kunna låta om Thomas Di Leva sjungit sången, något som väckte stor förtjusning.

Efter att ha sjungit den rockiga Elvis-låten That`s All Right, utlyste Åke en allsångstävling – ett informellt körslag där publiken delades in i två lag. Efter mycken munterhet förklarades slutligen tävlingen som oavgjord.
Till ackompanjemang av förinspelad musik på CD framförde Åke bland annat några av Frank Sinatras bravurnummer, Roger Pontares Vindarna viskar mitt namn och Louis Armstrongs klassiska What a wunderbar world. På begäran blev avslutningsnumret Åkes egen dikt: Det finns ett ljus, och hela framträdande applåderades med stor värme.
Därefter serverades nylagad pannbiff med tillbehör och före hemresan serverades kaffe och kaka. Alla var överens om att det blivit en mycket minnesvärd sommardag på Storudden.

Text Görel Lindahl Foto Görel Lindahl