Sommardagen i Lycksele

| 8 juli 2019

Tre bussar och flera bilar med medlemmar i SKPFs västerbottendistrikt kom vid 10-tiden den 3 juli till Gamplatsen i Lycksele för en trivsam sommardag.

SKPF-distriktets sommardag i Lycksele

Många hade åkt hemifrån redan vid 6-tiden men vid framkomsten bjöds alla på kaffe och smörgås på Ruselegårdens uteservering, Sedan bänkade sig alla framför scenen där distriktsordförande Annette Sandgren hälsade alla varmt välkomna. Först på programmet stod Karin Söderlund, Hembygdsgillets ordförande, och tillsammans med Kicks Törnlund, sång och musik, presenterades Gammplatsens historia för de intresserade åhörarna.

På 1600-talet fanns det nästan bara samer i Lycksele. 1609 byggdes den första kyrkan och placerades på Öhn, den halvö i Umeälven på vilken Gammplatsen är belägen. Då blev det också kyrko- och marknadsplats. 1632 byggdes en skola där för samepojkar. Lärare blev Johan Skytte som flyttade direkt från Stockholm där han varit lärare för Karl 1X son, prins Gustav Adolf. Med skolan blev det liv och rörelse på Gammplatsen. Det blev bland annat försäljning i små bodar, det öppnades krogar och hölls rättegångar. 1973 byggdes den nuvarande kyrkan, Margaretakyrkan, vilken ägs och drivs av Hembygdsgillet.

På 1700-talet glesades husen på Gammplatsen på grund av brandrisk vilket innebar att många hus revs. Men 1948 bildades Hembygdsgillet för att de ville utveckla området. När kommunen skänkte mark för detta ändamål så fick de hus som gåvor vilka flyttades dit. 1952 invigdes Mamsell Lovisas skola vilken var avsedd för flickor, både samer och nybyggare. 1968 öppnade Ruselegården med servering och möjlighet att hyra för fester. Många intressanta anekdoter bakades in i framställningen och vid lämpliga tillfällen medverkade Kicks med sång till eget ackompanjemang. Det var visor som förstärkte Karin Söderlunds historik – allt mycket uppskattat.


Sedan alla avnjutit lunchen bestående av Pastagratäng med sallad, erbjöd sig Karin att guida på Karlsbergsgården. Det är en klassisk västerbottensgård med hus för de äldre som lämnat över jordbruket, bagarstuga, ladugård, utedass med mera. Det fanns även tid att besöka Skogsmuséet, Textilmuséet, Tant Emmas stuga med flera byggnader. Man kunde samtidigt beundra den Kulturbotaniska trädgården på området vilket är en genbank för gamla kulturväxter.

Sist på programmet stod musik och sång av Kicks Törnlund. Temat var främst starka kvinnor där sången varvades med intressanta berättelser. Annette Sandgren framförde gästernas varma tack för kulturprogrammet och till SKPF avd 123 Lycksele som stått för det föredömliga värdskapet. Den minnesvärda sommardagen avslutades med kaffe och kärleksmums.