SKPF knapp bild

Reserapport från 2-dagars resan med SKPF till Öland 22-23 maj 2018

| 1 juni 2018

Vi var 47 personer som i strålande sommarväder begav oss av mot Öland. De flesta av oss hade tidigare deltagit i en studiecirkel om detta landskap.

En god fika intogs innan vi nådde Öland. I Färjestaden väntade oss en guide som skulle vara med oss under båda dagarna.

Vårt första stopp blev vid Karlevistenen. Här fick vi lyssna på historien om denna sten och veta vad det står på den.

Nästa besök var ett gravfält och eftersom detta var vår guides specialintresse fick vi höra mycket om olika gravskick och utgrävningar. Men här fanns också blommor vi såg solvändan som lyste vackert gul. Här fanns också flera orkidéer. Tyvärr var en del redan överblommade.

Resmo kyrka stod näst på programmet. Detta är Sveriges äldsta stenkyrka. Den byggdes på 1000-talet. Här gick vi runt utanför och fick veta hur de olika delarna kom till. Kyrkan är fortfarande i bruk. Runt kyrkogården blommade syrener och en stor kastanj stod i full blom. Underbart vackert!

Efter detta var det dags för lunch och vi åkte till Degerhamn. En öländsk rätt serverades där. Lufsa, som är som en potatiskaka med skivat fläsk ovanpå. Mätta och belåtna for vi vidare mot Ottenby. Här fick vi tid att på egen hand vandra runt och njuta av södra udden och miljön där omkring.

Så var det tid att fara vidare längs östra sidan av ön. Vi passerade flera radbyar och uppodlade sjömarker. På stora alvaret vid Möckelsmossens husgrunder serverades vi god bussfika. Därefter gick vi en promenad bland gamla husgrunder och fick höra hur man bodde på järnåldern. Här såg vi också Krutbrännare, Bergskrabba och Solvända. Här hördes både göken och lärkan.

En snabbtur till Capellagården i Vickleby avslutade första dagen på Öland. Vi lämnade vår guide i Färjestaden och for vidare till stadshotellet i Kalmar där vi övernattade. Efter en god middag var det dags att smälta första dagens intryck och samla krafter inför morgondagen.

Efter frukost mötte vi åter vår guide och startade med ett besök vid Odins flisor. Här fick vi höra legenden om varför stenen är delad, och om gravar som fanns på fältet.

Nästa stopp var Gärdslösa kyrka. Sittande i bussen fick vi ta del av dess historia och byggnadsstil.

Ytterligare en kyrka stod på programmet och det var Källa ödekyrka. Tyvärr var den inte öppen så vi fick bara se den utifrån.

Sedan var det tid att åka till Trollskogen, högt uppe på norra Öland. Vi hade sett fram emot att gå en promenad där eller ett besök i Naturrum. Tyvärr var det vägarbete som stal tid från oss och naturrum var stängt för ombyggnad. Men efter att ha fikat hann vi ta en promenad på 20 minuter i Trollskogen.
Byrums raukar besöktes därefter. En helt otroligt vacker plats. Himmel och hav flöt samman i samma blå nyans. Längst ut syntes konturen av Blå Jungfrun.

På Strand i Borgholm serverades dagens lunch och därefter fick vi tid till att titta lite på staden innan det var dags att återvända mot hemorten.

I Färjestaden sa vi tack och farväl till vår guide som under våra två dagar på Öland informerat oss om alla stenar, gravar och utgrävningar.

Under sista milen berättade vi vad SKPF har på gång framöver, vi riktade också ett tack till alla som var med på resan och till Johan som rattade vår buss på ett lugnt och tryggt sätt.
Strax innan halv sju var vi tillbaka i Växjö och en timme senare i Älmhult.