SKPF knapp bild

Reserapport från vårutflykt 2018-04-27 och 2018-05-03

| 15 oktober 2018

Intresset var stort för denna utflykt så vi fick åka vid två olika tillfällen. Resan gick till Fagerås med alla påskliljor och till Nydala klosterkyrka. Det var inget särskilt vårväder vid våra resor, lite regn i luften och en kylig vind.

I Fagerås som ligger i Gislaveds kommun har en man planterat över en och en halv miljon påskliljelökar. Det började med att han 1978 köpte ett 20-tal avdrivna lådor med påskliljor. Dessa grävdes ner i kanten av en äng, och nästa år blommade det där. Sedan har det ökats ut varje år. 50 % av lökarna var i blom när vi var där. Nu inköps nya lökar från Holland. Helt otroligt med så många olika sorter och vilken färgprakt.

På logen blev vi serverade nygräddade våfflor och kaffe. Detta smakade ljuvligt gott.

Så var det tid att säga farväl till alla blommor och bege sig mot Nydala. Utanför klosterkyrkan mötte en guide oss och välkomnade oss in i kyrkan.

Här fick vi höra om Nydalas historia. Cisterciensermunkarna som kom från Frankrike grundade 1143 kloster. Tillsammans med Roma och Alvastra är Nydala Sveriges äldsta kloster. I Kyrkan finns en modell av hur klosterområdet har sett ut. Efter reformationen lades klostret till största delen i ruiner. På 1680-talet restaurerades delar av kyrkan, och den fungerar som sockenkyrka sedan dess. Vi fick också göra ett besök i klosterträdgården och på kyrkogården.

Nu var det verkligen dags för en sen lunch och vi åkte till Vrigstad. På värdshuset fick vi njuta av god mat samt småländsk ostkaka och kaffe.

Mätta och belåtna hade vi så bara hemresan kvar. Växjö nådde vi strax efter klockan 17 och Älmhult en timme senare.