SKPF har varit på studiebesök på Hovshaga kyrkogård den 7 maj

| 12 maj 2019

Den 7 maj samlades 27 medlemmar vid kapellet på Hovshaga kyrkogård.

SKPF hade bjudit in till ett studiebesök på Hovshaga begravningsplats och vi samlades 27 medlemmar vid kapellet. Göran Danielsson var vår guide, han bjöd oss  in i kapellet. Här inne berättade han att alla religioner fick använda lokalen för begravningar. Även borgliga begravningar kunde hållas i kapellet. Från kapellet gick vi förbi lokalerna där kistorna förvarades i väntan på kremation eller transport till respektive begravningsplats.

Därefter kom vi till krematoriet,  detta är länets enda och här har man tillstånd att bränna 1200 avlidna /år. De som ville fick även se hur det går till när en kista åker in i ugnen. Vi fick också veta hur askan rensas och sorteras innan  den hamnar i urnan. Alla metallrester samlas för sig och sälj till återvinning. Pengarna som detta ger går till allmänna arvsfonden.

Sedan blev vi bjudna på kaffe och fick ställa våra frågor och funderingar. Därefter var det dags för en promenad runt på kyrkogården. Här finns flera olika begravningsformer. Kistminneslund, minneslund, asklund för att nämna några. En särskild begravningsplats för muslimer finns också.

Efter två mycket intressanta timmar  var det dags att tacka Göran för en mycket givande och lärorik guidning som säkert gav alla mycket trots att ämnet är tungt.