Distriktets resa till Höga kusten

| 13 maj 2021

Rapport från en resa till Höga kusten i augusti 2021. Tidigare publicerat på Södra Närkes hemsida.

Efter att ha blivit uppskjuten flera gånger kunde distriktets medlemsresa till Höga kusten äntligen genomföras. Ett glatt gäng på drygt 40 personer deltog. Efter en middag och övernattning i Sundsvall gick färden till kung Chulalongkorns Thailändska paviljong, den enda utanför Thailands gränser. En fantastisk byggnad som ligger i Utanede, Ramunda kommun.

Resan fortsatte sedan till Döda fallen som kom till efter Vildhussens misslyckade försök till en timmerränna. Innan dess var där vattenfall ca 35 meter höga. I Lunde besöktes monumentet som rests efter skotten i Ådalen 1935. Nästa stopp blev Nämforsen med dess ca 2500 hällristningar. Därefter avslutades dagen med middag och övernattning i Kramfors.

Dagen efter åkte vi över Sandöbron för besök i fiskelägena Barsta, där det bland annat finns ett kapell från 1600-talet, och Bönhamn. MS Kusttrafik tog oss sedan över till Ulvön, en ö känd för sin surströmming. Någon avsmakning blev det dock inte då mannen som brukade hålla i den pensionerat sig. Båten tog oss sedan över till fastlandet igen och fiskeläget Norrfällsviken med dess fiskemuseum. Innan återfärden till hotellet gjordes ett stopp vid Högakustenbron. Nöjda resenärer satte sig dagen efter på bussen för hemfärd.