Inspirerande dag om friskvård, hälsa och måltider

| 27 oktober 2018

Ett tjugotal funktionärer och medlemmar från alla fem avdelningarna av SKPF i Sörmland provade på och diskuterade rörelser och motion samt ledarskap i cirklar om mat och näring på Pensionärernas hus i Katrineholm den 26 oktober.

Det hela började efter en stärkande kopp kaffe och rågbrödsmacka med att Laila Wahlstedt introducerade oss i tänkt vattenbassäng med Ingrid från Katrineholm som instruktör. Och det blev ett ordentligt pass vattengympa så att fönstren fick öppnas. Vi diskuterade tillgång på bassänger, kostnader, övriga förutsättningar och rekrytering.

Sen blev det lite lugnare och tid för eftertanke och att känna olika delar av kroppen i Senior-Chi Gong. Sylvia ledde oss vant att slappna av utåt och inåt och nerifrån och upp. Midjor och armar roterade och även små rörelser fick plats. Nyttan och förutsättningar för denna rörelseform talade vi om innan frukt och grönt fick oss att pausa ett tag.

Nästa gren blev sittgympa med Ingrid. Många rörelser går att utföra även sittande. Musiken manade på och hjälpmedlet gardinstänger viftade i luften. Därefter fick vi alla träna något på ett ganska svårt men viktigt moment, nämligen balansträning.

Innan det blev dags för lunch hann vi med att prata igenom spelet Boule, som engagerar många pensionärer. Möjligheter till spel även inne under vinterhalvåret diskuterades och även hjälpmedel, regler och en möjlighet att anordna någon typ av distriktstävling inom SKPF.

Jägarschnitzeln markerade övergången till att ta oss an de viktiga måltiderna för äldre. DO Leif som skrivit studiematerialet höll i detta eftermiddagspass. Undernäring och fallolyckor är en av utgångspunkterna till att behandla frågan om lyckade måltider för äldre. Lyckade blir måltiderna om de äts upp kan man lite grovt sammanfatta det. Men det är många faktorer som kan medverka till detta; dofter, dukning, omgivning, smaker, uppläggning, sällskap, intervaller mellan måltider mm. Vi hann diskutera mathållning för både friska pensionärer, äldre beroende av hemtjänst, på äldreboenden och även närståendes insatser, kommunernas hantering och vad vi som pensionärsorganisationer kan göra.

Tack alla för flitigt deltagande och lycka till i friskvården!